fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăECOLOGIEMăsuri active de conservare pe Lacul Pețea, Valea Iadei și Defileul Crișului...

Măsuri active de conservare pe Lacul Pețea, Valea Iadei și Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului cu ajutorul banilor europeni

Publicat în

spot_img
spot_img

Consiliul Județean Bihor dorește să atragă fonduri europene pentru implementarea unor măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 în zonele Lacul Pețea, Valea Iadei și Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, care sunt în administrarea Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). În acest sens, CJ Bihor a aprobat, în ședința extraordinară de astăzi, un proiect de hotărâre privind încheierea a trei parteneriate cu ANANP.

C J Bihor susține că există oportunitatea de a atrage fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) – pe Axa Prioritară 4, care are ca obiectiv protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric.

Consiliile județene și autoritățile locale nu sunt eligibile pentru a accesa fonduri europene pe Axa 4, singura instituție eligibilă fiind Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Pentru că vrem să realizăm proiecte de dezvoltare în zona turistică, proiecte care să contribuie la păstrarea biodiversității și a frumuseților locurilor, s-a ajuns la ideea de a încheia aceste protocoale de colaborare pe trei arii protejate din județul Bihor, cu planuri de management aprobate. Vrem ca împreună cu partenerii noștri să rezolvăm problemele existente, de la Munții Codru Moma cu acel aven Câmpeneasa, care este, din plăcate, plin cu deșeuri, la toate amenajările care se fac în peșteri ca ele să devină vizitabile, la locurile de parcare ce lipsesc, la camping-urile care nu corespund”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, în conferința de presă care a precedat ședința extraordinară.

Consiliul Județean Bihor va avea rolul de a elabora cererile de finanțare și studiile pregătitoare necesare (de fezabilitate, de împădurire, de reconstrucție a pajiștilor) pentru ariile naturale protejate. ANANP, liderul de parteneriat, va asigura suportul tehnic și logistic necesar pentru elaborarea cererilor de finanțare și le va depune la Ministerul Fondurilor Europene.

Articole recente

Adolescenta care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea a fost reţinută pentru tentativă de omor

Conform anchetatorilor, fata a avut ascuns în mânecă un cuţit cu lama de 21 de cm. Leziunile suferite de bărbat necesită 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

Mai multe articole de același fel

Secretar ungar de stat, la Oradea: În învăţământ, graniţele naţionale sunt demontate în mai multe privinţe

Bence Rétvári a explicat că în învăţământ, graniţele naţionale sunt demontate în mai multe privinţe, şi indiferent dacă cineva s-a născut pe o parte sau cealaltă a graniţei, poate învăţa aceleaşi lucruri despre literatura şi istoria maghiară.