Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a făcut joi o vizită în localităţile din judeţul Satu Mare afectate de inundaţii și a declarat, după ce a văzut pagubele și a discutat cu autoritățile județene, că zona a fost lovită de “o viitură uriaşă”.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“În cursul dimineţii, am fost informat de către colegii mei din minister care asigură permanenţa în situaţii de urgenţă că în judeţul Satu Mare a avut loc o viitură uriaşă. A fost un debit istoric, peste 70 de litri de apă în mai puţin de trei ore, iar în localităţile în care ne aflăm, în Socond, Beltiug, au avut loc inundaţii. Sunt peste 800 de animale moarte, sunt peste 1.000 izolate, 100 şi ceva de gospodării care au fost afectate. Am venit la faţa locului să vedem în ce măsură am reuşit să stabilizăm situaţia. Se lucrează prin aceste motopompe, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a pornit pompele pentru a evacua apa acolo unde se poate evacua, iar în aceste gospodării vor veni comisiile pentru a pregăti procesele verbale de constatare a pagubelor”, a declarat ministrul Mediului.

Tanczos Barna a dat asigurări că Guvernul se va implica în alocarea de sprijin financiar pentru localităţile afectate de inundații.

“Din păcate, în următoarea perioadă ne mai aşteptăm la precipitaţii abundente, semnificative în această zonă. Este posibil ca situaţii similare să se repete, din păcate. Rolul nostru, al Ministerului Mediului şi al Guvernului, este să centralizăm cât se poate de repede constatarea pagubelor, să vedem care este suma acestora şi să alocăm de la Guvern un sprijin pentru autoritatea publică locală şi pentru autoritatea judeţeană, să refacă drumurile care au fost rupte de această viitură şi să refacă acolo unde trebuie infrastructura şi să venim în sprijinul cetăţenilor”, a spus Tanczos Barna.

Potrivit Prefecturii Satu Mare, ministrul Mediului a convocat joi, începând cu ora 15.00, la sediul Primăriei Supur, o ședință operativă la care au participat, pe lângă conducerea județului (prefectul județului și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba) conducerea Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa și a Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare.

După informarea ministrului privind măsurile de salvare a vieților omenești și pe cele de limitare a pagubelor material desfășurate în cursul zilei de azi, acesta a dispus o deplasare în satul Hurezu Mare, Supur pentru o evaluare la fața locului. Și aici, văile Nanda și Cerna, afluenți ai Crasnei, au avut debite istorice datorate acumulării de pe versanți a apelor, nu mai puțin de 70 de litri pe metru pătrat s-au înregistrat în trei ore în această dimineață în zona comunei Socond. În satul Hurezu Mare au fost afectate 49 de gospodării, fiind evacuate temporar șapte persoane și animalele dintr-o fermă de ovine.

Apele sunt în retragere, iar cotele râurilor sunt în scădere în acest moment.

Prefectul Altfatter Tamas a solicitat serviciului de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, primăriilor în cauză și Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială o estimare a valorii pagubelor care să fie realizată în cel mai scurt timp și înaintată Guvernului pentru sprijinirea persoanelor afectate.

Situaţia provizorie a pagubelor produse de inundaţii în județul Satu Mare

Pe raza comunei Socond:

– În satele Stâna, Bolda, Socond, Soconzel, Hodişa

* un pod provizoriu a fost distrus de viitură în satul Socond

* 20 de gospodarii din localitatea Socond au fost inundate.

* 44 de gospodării au fost inundate in localitatea Stâna

* 12 persoane au fost evacuate, 4 mergând la rude, iar 8 primind cazare la Centrul Caritas din localitatea Socond

* accesul rutier către Bolda respectiv DJ 196 A a fost blocat temporar pe o distanţă de aproximativ 200 m iar spre Stâna pe aproximativ 500 m;

* accesul rutier către Hodişa DJ 193 A a fost blocat de apa temporar pe aproximativ 300 m;

* 300 m drum comunal în Hodişa şi 560 m drum comunal au fost afectate în Socond;

* căile de acces către Soconzel au fost blocate de către apa – DJ 193F 500 m şi 1000 m drum comunal afectat;

* fermă ovine din Socond – aproximativ 100 moarte şi 900 izolate.

Pe raza comunei Supur

– În satele Hurezu Mare si Racova

– 53 gospodării inundate (49 – Hurezu Mare şi 4 Racova)

– o fermă ovine din Hurezu Mare – aproximativ 300 oi afectate de viitură (izolate)

– o anexă gospodărească dărâmată

– au fost evacuate 7 persoane – 4 adulţi şi 3 copii.

Pe raza comunei Bogdand

– În satul Babţa:

* 4 anexe gospodăreşti afectate

* 30 păsări de curte moarte

* DJ 108P a fost afectat pe o lungime de aproximativ 1000 m

Pe raza comunei Beltiug

– În satul Răteşti:

* 60 gospodării inundate

* 700 oi dispărute

* drumul european E81 blocat temporar pe o lungime de 250 m

* 100 persoane au fost evacuate la Căminul cultural sau la rude.

(FOTO: Prefectura Satu Mare)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania