Doi bărbaţi sunt cercetaţi de poliţiştii hunedoreni pentru infracţiunile de distrugere și efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice. Cei doi sunt suspectați de vandalizarea cetăților dacice Costești-Blidaru şi Costești-Cetățuia, monumente UNESCO, pe care ar fi scrijelit mai multe simboluri.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În acest caz, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Hunedoara au efectuat miercuri patru percheziții domiciliare la locuinţele unor persoane din comuna Orăștioara de Sus.

„Activităţile procedurale se circumscriu unui dosar de cercetare penală aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Orăștie şi privesc comiterea infracţiunilor de distrugere și efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice. Potrivit probatoriului, faptele au fost comise în perioada aprilie-mai 2021, în situri arheologice monument istoric UNESCO (Cetatea Dacică Costești-Blidaru şi Cetatea Dacică Costești-Cetățuia), cei bănuiţi de comiterea acestor infracţiuni fiind doi bărbaţi din localitate, care ar fi creat anumite simboluri pe pietre din siturile arheologice menţionate). Față de unul dintre cei bănuiţi de comiterea faptelor a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, al doilea bărbat urmând a fi cercetat în stare de libertate”, a transmis joi IPJ Hunedoara.

Cazul vandalizării cetății dacice Costești-Blidaru a fost sesizat conducerii Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva în 21 aprilie anul acesta de către istoricul Mihai Căstăian, șef serviciu la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie.

“Pe blocurile ecarisate, pandant, au fost zgâriate două rozete florale cu diametrul de circa 25 – 30 de centimetri. Deoarece actul de vandalizare s-a produs asupra unui monument istoric clasat, care se bucură de maximă protecție a legii, vă rugăm să anunțați pe cale instituțională IPJ Hunedoara – Compartimentul Patrimoniu, Direcția Județeană pentru Cultură – Compartimentul Monumente, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Hunedoara sub aspectul identificării făptuitorilor actului de vandalism și încadrării faptei sub aspectul penal al distrugerii”, se arată în sesizarea trimisă de Mihai Căstăian.

Conducerea MCDR a sesizat Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara și IPJ Hunedoara despre vandalizarea cetății dacice Costești-Blidaru.

“În data de 21 aprilie 2021, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara prin Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, a sesizat Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara și Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara, cu privire la faptul că pe montanții laterali ai porții cetății dacice Costești-Blidaru au fost desenate două rozete florale cu diametrul de cca. 25-30 cm. Dincolo de natura penală a acestei acțiuni, CJ Hunedoara condamnă actul de vandalism și atrage atenția că acest gest inacceptabil a fost posibil în contextul întârzierii suplimentării personalului necesar bunei administrări a monumentelor”, a transmis atunci Consiliul Județean Hunedoara.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania