fbpx
5.6 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvania262 de biserici din Transilvania vor fi renovate cu sprijinul statului ungar

262 de biserici din Transilvania vor fi renovate cu sprijinul statului ungar

Publicat în

spot_img
spot_img

Statul ungar sprijină cu 3,332 miliarde forinţi (9,335 milioane euro) renovarea a 262 de biserici din Transilvania, a declarat pentru agenția de presă MTI Miklós Soltész, secretar de stat responsabil pentru culte şi naţionalităţi în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei. Oficialul guvernamental maghiar a avut o întrevedere joi, la Oradea, cu conducători ai cultelor maghiare istorice din România şi cu lideri politici ai comunităţii maghiare din Transilvania.

Miklós Soltész a afirmat că guvernul ungar pune la dispoziţie aproximativ 26 miliarde forinţi (72,8 milioane euro), în cadrul programului său de renovare a lăcaşelor de cult. Banii vor fi folosiți pentru a fi renovate 1800 de biserici, 400 aflându-se în afara graniţelor ţării, din care 262 în România.

Secretarul de stat a precizat că parohiile au putut solicita sprijin în valoare maximă de 15 milioane de forinţi (42.000 euro), iar guvernul a respins doar dosarele incomplete. El a adăugat că sprijinul poate fi folosit şi pentru continuarea sau finalizarea lucrărilor începute mai devreme, bisericile având posibilitatea de a completa suma primită din alte surse.

Miklós Soltész a considerat că programul serveşte – pe lângă reînnoirea vieţii credincioase şi a domeniului religios – şi la
relansarea economiei româneşti după epidemie, deoarece lucrările de renovare vor fi efectuate de oameni şi firme din ţară.

Secretarul de stat a evocat că discuţiile purtate la Oradea au abordat şi campania de vaccinare din România. El a considerat important ca dorinţa de vaccinare să crească şi în Ţinutul Secuiesc şi în alte zone locuite de maghiari, ca turismul dintre cele două ţări să fie reluat după o pauză de un an din cauza pandemiei. Acest lucru însă impune şi vaccinarea împotriva coronavirusului a cât mai mulţi oameni, cât mai curând posibil.

Miklós Soltész a afirmat, de asemenea, în declaraţia sa, că participarea UDMR la guvernare facilitează soluţionarea problemelor cotidiene ale maghiarilor din Transilvania şi poate contribui şi la îmbunătăţirea relaţiilor româno-maghiare, o dorinţă neîmplinită de mai multe decenii. El a remarcat că modul în care Ungaria a consolidat relaţiile sale cu Serbia, Slovacia, Croaţia şi Slovenia este un bun exemplu în acet sens.

Comunicatul UDMR referitor la convorbirile de la Oradea îl citează pe arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács, care a mulţumit pentru sprijin în numele liderilor bisericilor istorice maghiare. Arhiepiscopul a afirmat că se simte atât în România, cât şi în Ungaria, că liderii aleşi sunt un sprijin de nădejde pentru biserici şi familii, chiar şi în perioada dificilă a epidemiei.

Ministrul român al Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, şi-a exprimat bucuria pentru noul sprijin oferit de guvernul ungar într-un domeniu nou, după programele de construcţie de grădiniţe şi creşe, programul destinat dezvoltării economiei şi diversele programe de sprijinire a sportului şi culturii.

UDMR intenţionează să sprijine şi în perioada următoare consolidarea instituţională a bisericilor istorice maghiare şi protecţia patrimoniului acestora, cu toate mijloacele de care dispune – a adăugat ministrul

Adrian Meitner

Articole recente

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Festivalul ”Săptămâna Haferland” va avea loc între 8 şi 11 august, în zece sate din Ţara Ovăzului

Tema ediţiei din acest an a festivalului este "Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland".

Mai multe articole de același fel

Péter Magyar, liderul de facto al opoziției din Ungaria: Iubesc Transilvania, iubesc Ținutul Secuiesc

Péter Magyar: Iubesc Transilvania, iubesc Ținutul Secuiesc, dar cred că oamenii de acolo devin din ce în ce mai conștienți de faptul că sunt de fapt folosiți din patru în patru ani pentru a cumpăra voturi sau pentru a obține voturi