fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARAFOTO | Zeci de obiecte din geoparcuri europene, adunate la Hațeg, au...

FOTO | Zeci de obiecte din geoparcuri europene, adunate la Hațeg, au fost expuse în cel mai mare centru cultural luxemburghez

Publicat în

spot_img
spot_img

Expoziția „Obiecte făcute din piatră” („Stone Made Objects”) realizată de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București și-a reluat călătoria prin geoparcurile europene. De data aceasta, a poposit în geoparcul aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mëllerdall din Luxemburg pentru a face cunoscută, publicului de acolo, diversitatea patrimoniului imaterial al geoparcurilor internaționale UNESCO.

Adina Popa, expert în comunicare la Geoparcul Țara Hațegului, spune că expoziția reunește obiecte din peste 30 de geoparcuri europene, membre ale Rețelei Europene și a celei Internaționale UNESCO a Geoparcurilor. Prin intermediul exponatelor, publicul larg poate înțelege mai ușor cât de importante sunt resursele naturale oferite de planeta noastră în viața de zi cu zi a oamenilor, de-a lungul timpului până în zilele noastre. De la materiale de construcție, la obiecte utilizate în viața de zi cu zi și până la culori naturale utilizate în pictură, obiectele din cadrul expoziției îi fac pe privitori să asiste la un veritabil dialog artistic al Omului cu Pământul pe tema diversității geologice și culturale a continentului european.

„Expoziția are succes pentru că propune un lucru inedit. Atunci când privim un pahar de cristal, un vas de lut, o roată de moară, un obiect de fierărie sau o piatră de construcție, putem descoperi o lume plină de povești adevărate. O primă poveste este a forțelor geologice care au creat materia primă acum milioane de ani, apoi povestea măiestriei artizanului sau artistului care a realizat obiectul și, nu în ultimul rând, povestea impactului economic și social generat de producția unor astfel de obiecte. Expoziția sintetizează spiritul geoparcului, acela de a lega istoria Pământului de istoria oamenilor, contribuind la descoperirea diversității geologice și culturale a Europei. În același timp, expoziția este un bun ambasador al valorilor UNESCO, al Geoparcului Internațional Țara Hațegului și al României. Expoziția va continua să călătorească și să integreze noi obiecte și noi povești”, afirmă dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București și inițiatorul expoziției.

Expoziția a ajuns în Luxemburg după ce conceptul ei a fost prezentat de profesorul Alexandru Andrășanu în cadrul unui curs internațional intensiv dedicat Geoparcurilor UNESCO organizat în Grecia. La acest curs au participat și reprezentanți ai Geoparcului aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mëllerdall care au fost impresionați de modalitatea inedită de prezentare a diversității geologice și culturale a Europei. Ei și-au dorit foarte mult să o prezinte și publicului luxemburghez.

„Ne face plăcere să prezentăm expoziția <<Obiecte făcute din piatră>> realizată de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, la Trifolion Echternach, Luxemburg. În calitate de geoparc aspirant UNESCO, pentru noi înseamnă foarte mult să avem oportunitatea de a face cunoscută Rețeaua Europeană și cea Globală a Geoparcurilor UNESCO în această formă. Nu ne-am limitat doar la a găzdui expoziția, ci am adăugat și 11 obiecte reprezentând municipalitățile din Geoparcul aspirant UNESCO Mëllerdall. De asemenea, am tradus informațiile privind exponatele în germană și în franceză. Suntem foarte încântați de colaborarea cu Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului și sperăm să ne întâlnim în curând și față în față, nu doar în fața ecranelor”, spune Conny Koob, directorul de Comunicare al Geoparcului aspirant UNESCO Natur- & Geopark Mëllerdall.

Vernisajul expoziției a avut loc în data de 12 mai la cel mai mare centru cultural luxemburghez și va putea fi vizitată până pe 1 iunie 2021. La eveniment a participat și ministrul Climei, Mediului și Dezvoltării Durabile din Luxemburg, Carole Dieschbourg. Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente dedicate promovării geoparcului aspirant UNESCO Natur – & Geopark Mëllerdall.

Luxemburg este cea de a patra țară europeană care găzduiește expoziția „Obiecte făcute din piatră („Stone Made Objects”). Anterior, expoziția a mai fost prezentată în cadrul celei de a opta Conferințe a Geoparcurilor Internaționale UNESCO desfășurată, în 2018, în Geoparcul UNESCO Adamello Brenta (Italia). A urmat, tot în 2018, prezentarea ei în România, la Bucuresti, cu ocazia celei de a doua ediții a Forumului Tradițiilor Creative. Cea de a treia expunere publică a avut loc în timpul celei de a 43-a întâlniri a Comitetului de Coordonare al Rețelei Europene a Geoparcurilor găzduită, în 2019, de Geoparcul Internațional UNESCO Swabian Alb din Germania.

(FOTO CREDIT: Caroline Martin)

Ioana Pop

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Se prelungește termenul de depunere a proiectelor prin Programul Tranziție Justă, pentru investiții în dezvoltarea IMM-urilor din județul Hunedoara

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a luat decizia de a prelungi termenul de depunere a proiectelor în cadrul celor 7 apeluri lansate la nivel național prin PTJ pentru a răspunde, astfel, interesului mare manifestat de potențialii beneficiari în accesarea fondurilor disponibile.