József Salamon, un preot ceangău maghiar, originar din Moldova, va rosti în acest an predica liturghiei la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, a anunţat Romkat.ro, portalul episcopiilor romano-catolice din Transilvania, făcând referire la călugării franciscani, organizatorii pelerinajului.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

József Salamon s-a născut în anul 1963, în comuna Luizi-Călugăra din judeţul Bacău, într-o familie cu nouă copii, el fiind cel de-al patrulea. Tatăl său, rămas văduv, trăieşte şi în prezent în satul de lângă Bacău. Studiile şi le-a început în satul
natal, apoi le-a continuat la Târgu Secuiesc şi Alba Iulia. A fost hirotonit de episcopul Jakab Antal, în data de 25 iunie 1989.

Şi-a început activitatea de preot la Ditrău (jud. Harghita), după care, în perioada 1990 – 1995, a slujit la Reghin (jud.
Mureş), între 1995 – 1997, la Rodna (jud. Bistriţa-Năsăud), în perioada 1997 – 2004, la Hodoşa şi Gălăuţaş (jud. Harghita), iar apoi a urmat Ghimeş-Făget, unde este paroh şi în prezent.

Liturghia pelerinajului va fi prezentată de László Kerekes, episcop auxiliar de Alba Iulia. Erik Urbán, şeful ordinului franciscan din Transilvania, i-a rugat pe cei care vor participa la pelerinaj să urmărească şi să respecte măsurile epidemiologice. Pentru cei care nu pot participa în şaua dintre colinele Şumuleului Mare şi Mic, acesta le-a sugerat să se adune în comunităţi mai restrânse şi să urmărească transmisia live a Liturghiei, proiectată pe ecrane, astfel încât, într-un anumit mod, să se poată bucura şi ei de sentimentul comunitar.

Guvernul României a prelungit, luni, starea de urgenţă cu 30 de zile, însă a relaxat anumite măsuri epidemiologice. Noile prevederi, care intră în vigoare de joi, permit deja pelerinajele religioase, nu doar pentru localnici, ci şi persoanelor din alte localităţi.

Condiţiile specifice pentru participarea la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc nu au fost încă publicate de autorităţi.

Potrivit datelor epidemiologice, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate doar şapte noi infecţii în judeţul Harghita. În judeţ, rata de infecţie este de 0,86 la mie şi 0,57 la mie la Miercurea Ciuc.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania