Aeroportul Internațional Brașov va avea un turn de control exclusiv virtual, a anunțat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, care spune că a primit de la ROMATSA o decizie în acest sens. În prezent în țara noastră nu mai există niciun alt aeroport care să fie dotat cu turn de control virtual, iar la nivel european doar aeroportul London City, din Marea Britanie, este dotat cu o astfel de tehnologie inovatoare.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Practic, tehnologia le permite controlorilor de trafic aerian să îndeplinească toate funcțiile unui turn de control clasic, de oriunde din lume, prin utilizarea extinsă a camerelor video. Un perete de afișaj înlocuiește ferestrele familiare ale turnului cu vedere la aerodrom și arată controlorilor ce se întâmplă. Ba mai mult, aceștia pot beneficia și de suprapuneri automate, pentru a oferi controlorilor mai multe informații și a evidenția elementele de interes.

Noua tehnologie nu doar că le permite controlorilor să lucreze de oriunde din lume, dar facilitează și o eficiență sporită. Același „turn de control” poate monitoriza mai multe aeroporturi în același timp, dacă volumul lor de lucru o permite.

Aceste sisteme de turnuri de control, precum cel ce va fi implementat la Aeroportul Internațional Brașov, ar putea crește în mod semnificativ siguranța și eficiența operațiunilor aeroportuare în locații care fie nu au turnuri astăzi, fie au turnuri care necesită renovări costisitoare.

Reprezentanții Consiliului Județean Brașov estimează că turnul de control virtual reduce semnificativ costurile pentru controlul aerian.  

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania