fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂPremieră la Opera Naţională Română din Timişoara, în regia artistică a lui...

Premieră la Opera Naţională Română din Timişoara, în regia artistică a lui Silviu Purcărete

Publicat în

spot_img
spot_img

Opera Naţională Română din Timişoara (ONRT) îşi aşteaptă publicul, sâmbătă, cu o premieră de excepţie, produsă în pandemie, opera bufă „La serva padrona” de G.B. Pergolesi, programată să aibă trei reprezentaţii cu trei distribuţii diferite, toate în regia artistică a lui Silviu Purcărete şi cu scenografia semnată de Dragoş Buhagiar.

Cele trei distribuţii reunesc soliştii ONRT Narcisa Brumar, Crina Vezentan, Ligia Popescu, George Proca, Dan Patacă şi Cristian Rudic.

„Deşi am spus că nu mai urc pe scenă dacă nu sunt constrâns de situaţii, sufletul îmi rămâne de artist. Abandonul cântatului nu înseamnă abandonul scenei, aşa că am preluat eu rolul ‘mut’ al lui Vespone”, spune managerul ONRT, Cristian Rudic.

Soprana Narcisa Brumar mărturiseşte că realizarea spectacolului a fost deosebit de laborioasă, întrucât indicaţiile regizorale au venit doar online.

„Am mai colaborat cu Silviu Purcărete, ştie tipologia fiecăruia dintre noi, dar am avut impedimentul colaborării online, nu este aici să ne exemplifice anumite lucruri pe care a trebuit să le facem pe scenă, dar ne-am străduit. Sunt convinsă că vom ajunge la rezultatul mult aşteptat. Personajul feminin pe care-l interpretez, Serpina, este extrem de drăguţ, iese din tiparele servantei clasice, care este obedientă, supusă în faţa stăpânului. Acum ea este o rebelă, excentrică, un personaj extrem de viu, de colorat, are chiar momente de lascivitate şi erotism”, a declarat Narcisa Brumar, într-o conferinţă de presă.

Soprana Crina Vezentan, interpreta Serpinei într-o altă distribuţie, a adăugat că „Purcărete este ca un sculptor care şlefuieşte fiecare sunet, fiecare respiraţie”. „Sper că la finalul muncii noastre vă vom oferi o bijuterie de La serva padrona şi aşteptăm publicul cu mare drag”, a afirmat ea.

George Proca, baritonul care-l va interpreta pe Uberto în una dintre distribuţii, spune că personajul este unul complex şi versatil.

„De regulă, noi, cântăreţii de operă, ne exprimăm mai mult prin cânt, dar rolul pe care-l voi interpreta este un personaj versatil, care pune în valoare şi tehnica vocală, dar mai ales tehnica interpretativă şi arta actorului. Rolul Uberto este foarte complex din punct de vedere actoricesc, cu atât mai mult pentru mine, cu cât întotdeauna rolurile în care trebuia să am o anumită vârstă m-au pus în dificultate. Sper ca şi acest rol să-l pot rezolva într-o lumină cât mai apropiată de real”, afirmă George Proca.

Baritonul Dan Patacă joacă rolul lui Uberto într-o altă distribuţie şi susţine că a trecut prin ineditul dificil al regiei online, care a însemnat un consum mai mare de timp.

„Pentru mine este o premieră, nu am mai cântat nicio operă de Pergolesi. Este o muzică, o orchestraţie, un gen total nou pentru mine, nu se aseamănă cu niciun alt compozitor. Spectacolul durează o oră, dar totul este foarte concentrat – muzică, mişcare. Nu este o muzică uşor de interpretat, dar încercăm să facem totul cât mai bine şi sperăm să fie un spectacol de succes”, a menţionat Dan Patacă.

Ligia Popescu, mezina instituţiei, aşteaptă să urce pentru prima dată pe scenă în rol de soprană, pentru personajul Serpinei.

„Mă străduiesc să dau tot ce am mai bun, să-mi pun în valoare talentul şi sper că publicul va fi bucuros să primească tinerele talente”, a spus Ligia Popescu.

Rudic apreciază că experienţa acestui spectacol aduce ca noutate spiritul internaţional, teatrul contemporan pe care-l creează întotdeauna Silviu Purcărete, care cu foarte multă imaginaţie scoate ce e mai bun din fiecare cântăreţ, câteodată chiar fără să-şi dea seama şi „acolo este mâna magică şi geniul lui Purcărete”.

„Din ceea ce nu eşti, devii personaj. Pentru viziunea regizorală nu există clasic şi modern, ci credibil sau nu. În secolul XXI, regizorul spune povestea, nu compozitorul şi nu libretistul. Purcărete nu ştie să monteze clasic sau modern, ci contemporan. Anticipăm venirea în sală a tineretului, pe care ne-o dorim”, afirmă Rudic.

Conducerea muzicală îi aparţine lui Mihnea Ignat. Pregătirea muzicală – Rareş Păltineanu şi Traian Moldovan. Regia tehnică este asigurată de Hellen Ganser şi Lucian Boru. Sufleor – Eugenia Gyuris. Participă Orchestra Operei Naţionale Române Timişoara. Concertmaiştri – Ovidiu Rusu şi Corina Murgu.

Articole recente

Adolescenta care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea a fost reţinută pentru tentativă de omor

Conform anchetatorilor, fata a avut ascuns în mânecă un cuţit cu lama de 21 de cm. Leziunile suferite de bărbat necesită 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

Mai multe articole de același fel

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

“Povestea soldatului”, pe muzica lui Igor Stravinski, la Sibiu

Inspirat de compoziția omonimă a lui Igor Stravinski, scrisă în timpul Primului Război Mondial, “Povestea soldatului” face apel la una dintre cele mai puternice dihotomii din istoria omenească, adică lupta între dorința de câștig material și faimă și trăirea unei vieți liniștite, în conformitate cu natura, ce poate aduce bucurii autentice.