fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvaniaLocuinţe pentru medici cu bani de la guvernul maghiar; Investiție de peste...

Locuinţe pentru medici cu bani de la guvernul maghiar; Investiție de peste 245.000 de euro inaugurată la Borsec

Publicat în

spot_img
spot_img

Guvernul de la Budapesta a finanțat la Borsec, în județul Harghita, cu peste 245.000 de euro, construcția unui imobil cu două apartamente a căror destinație este aceea de locuințe pentru medicii din zonă. Preşedintele executiv al fundaţiei prin care se derulează programul finanțat de guvernul maghiar este secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii din România, Levente Vass.

Conform comunicatului Fundaţiei Studium-Prospero, cea care coordonează programul de construcţie de locuinţe pentru medici şi artişti în Transilvania, imobilul a fost construit pe un teren de 1700 mp, pe strada Carpaţi. Are două niveluri, cu un apartament cu trei camere la parter şi un apartament cu patru camere la etaj. Acesta din urmă poate fi transformat la nevoie în două apartamente cu două camere. Suprafaţa construită a celor două apartamente este de 331 mp, împrejmuirea parcelei, amenajarea terenului şi construcţia imobilului au costat 87,39 milioane de forinţi (peste 245.000 euro).

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii din România, Levente Vass, este și preşedintele executiv al Fundaţiei Studium-Prospero, iar la inaugurarea de vineri el a declarat că buna cooperare dintre Fundaţie și guvernul de la Budapesta a condus la realizarea unor astfel de proiecte în 9 localități din Transilvania. Secretarul de stat român a spus, de asemenea, că Fundația pe care o coordonează acoperă un spectru mai larg decât proiectul de construire a locuinţelor de serviciu, în ultimii ani fiind lansate o serie de programe de finanţare în domeniul dotării cu mijloace didactice, cercetării şi al burselor de studiu.

”Cu noua locație inaugurată astăzi la Borsec reuşim să oferim tinerilor specialişti medici, artisti si profesori locuinte de serviciu, cu scopul de a-i convige să rămãnă acasă la dispoziția comunității lor. Multumim pentru sustinere. / Gyönyörű táj kellős közepén, Studium Prospero Alapítvány orvos és művész szolgálati lakásokat építettünk Borszékon.Kilenc településen 18 épülettel állunk közösségünk szolgálatába. Haza hozzuk és itthon tartjuk orvosainkat, művészeinket, tanárainkat. Ez a mi eredményes munkánk.”, a declarat Levente Vass.

Prezent la eveniment, Árpád János Potápi, secretarul de stat pentru politica naţională din guvernul maghiar, a declarat că prin acest program de construcţie a locuinţelor, secretariatul de stat pentru politica naţională sprijină rămânerea şi prosperarea pe pământul natal a specialiștilor, contribuind şi la combaterea lipsei de medici. El a subliniat, de asemenea, că locuitorii din aceste zone vor beneficia de servicii medicale de calitate, iar medicii le vor vorbi limba maternă.

Árpád János Potápi: ”A Studium Prospero Alapítvány a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával fiatal orvosok és művészek számára építtet szolgálati lakásokat Erdély számos településén. Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Csíkszereda, Kraszna és Gyergyószentmiklós után ma Borszéken adhattuk át az elkészült lakásokat. Célunk a szülőföldön maradás segítése, az orvoshiány megoldása és a betegekkel anyanyelvükön beszélő orvosok utánpótlásának garantálása”.

Secretarul de stat a considerat că un medic sau un cuplu de medici care se mută în clădirea inaugurată acum, se va putea trezi în fiecare dimineaţă cu gândul că trăieşte, locuieşte şi lucrează într-unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. El areamintit că, pe vremea când era primar în oraşul său natal, Bonyhád, el a semnat acordul de înfrăţire între Bonyhád şi Borsec, exprimându-şi totodată bucuria că a putut reveni acum în oraşul înfrăţit şi în calitate de secretar de stat. Potápi a precizat că guvernul a subvenţionat programul de construcţie de locuinţe pentru medici şi artişti până acum cu 250 de milioane forinţi (702 mii euro) pe an, anul acesta însă programul va beneficia de 300 de milioane de forinţi (peste 842 mii euro).

Potrivit comunicatului Fundaţiei Studium-Prospero, unul din apartamentele clădirii va putea fi ocupat de medici care lucrează în staţiunea balneară şi în împrejurimile ei. Celălalt apartament va servi drept loc de recreere pentru alți medici, care pot veni aici cu familia şi prietenii pe perioade de câte o săptămână, pentru a se relaxa.

Articole recente

Adolescenta care a înjunghiat un pedagog la un liceu din Oradea a fost reţinută pentru tentativă de omor

Conform anchetatorilor, fata a avut ascuns în mânecă un cuţit cu lama de 21 de cm. Leziunile suferite de bărbat necesită 40-45 de zile de îngrijiri medicale.

O gospodărie tipică săsească din Viscri va fi restaurată cu ajutorul fundației Regelui Charles

Valoarea contractului de finantare este de 207.510 lei, iar fundația Mihai Eminescu Trust are o contribuție proprie de 29.401 lei.

Renumita Filarmonică de Copii din Vlăhița concertează la Biserica Romano-Catolică „Krisztus Király” din Sfântu Gheorghe

În spectacolul intitulat „Îngerii cântă”, cei 140 de membri ai Filarmonicii de Copii vor interpreta lucrări corale bisericești pentru Advent și cântece populare maghiare de Crăciun, precum și adaptări ale cântecelor populare de Crăciun din alte culturi.

O nouă recunoaștere internațională pentru Universitatea Politehnica Timișoara

Universitatea Politehnica Timișoara primește o nouă recunoaștere internațională prin realegerea profesorului Erwin-Christian Lovasz în funcția de Secretar General al Federaţiei Internaţionale de Promovare a Ştiinţei Mecanismelor şi a Maşinilor (IFToMM), la cel de-al XVI-lea Congres Internaţional de Ştiinţa Mecanismelor şi a Maşinilor, la Tokyo, Japonia.

Mai multe articole de același fel

Deputatul József Kulcsár-Terza va reprezenta Consiliul Naţional Secuiesc în Parlamentul României

Consiliul Naţional Secuiesc va fi reprezentat în Parlamentul României şi în afacerile UE de mai mulți delegaţi și va avea însărcinaţi cu reprezentarea formaţiunii şi cu responsabilitatea simbolurilor secuieşti

Fondatorul Bisericii Unitariene, Dávid Ferenc, comemorat la Deva

Vremea capricioasă nu a reușit să-i țină departe pe membrii singurei biserici înființate în Transilvania, Biserica Unitariană, care au venit în pelerinaj la Cetatea Devei, locul unde fondatorul ei, Dávid Ferenc, și-a petrecut ultimele zile din viață, aici fiind înmormântat.