Astronautul Dumitru Prunariu a primit luni Diploma de Excelenţă a Universităţii „Transilvania” Braşov, în cadrul unui eveniment organizat în Aula instituţiei academice braşovene cu prilejul aniversării a 40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiul cosmic, informează AGERPRES.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“40 de ani nu este deloc puţin, 40 de ani de când am zburat în cosmos este un interval de timp după care tragi concluzii, îţi revizuieşti planurile şi îţi construieşti unele de viitor. Să nu credeţi cumva că activitatea mea se limitează la aceşti 40 de ani deoarece sunt încă implicat într-o serie de instituţii internaţionale, organizaţii, care încă mai beneficiază de expertiza mea. (…) Unii spun că suntem dinozauri, că am lucrat destul în acest domeniu, dar tocmai pentru că am lucrat mult în acest domeniu îl controlăm, suntem de încredere în plan internaţional şi suntem căutaţi pentru multe poziţii care implică expertiză şi experienţă, inclusiv istorică, în domeniu”, a spus, în cadrul evenimentului aniversar, general-locotenentul în rezervă Dumitru Prunariu.

Cu acelaşi prilej, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius Ioan Piso, a anunţat că a demarat discuţii privind lansarea unui proiect comun cu universitatea braşoveană, iar viceprimarul Sebastian Rusu l-a asigurat, de asemenea, pe Dumitru Prunariu, că municipalitatea braşoveană va concepe, pe viitor, proiecte în care să-l implice.

Diploma de Excelenţă i-a fost înmânată lui Prunariu de către rectorul UniTBv, prof.dr.ing. Ioan Abrudan, care a menţionat că deşi înainte de 1989 Braşovul nu a avut tradiţie în acest domeniu al ingineriei, la începutul anilor ’90 aici s-au înfiinţat studii de construcţie aerospaţială.

Dumitru Prunariu a devenit, la 14 mai 1981, primul român care a zburat în spaţiul cosmic, participând la misiunea Soiuz 40, din cadrul programului spaţial “Intercosmos”. El a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.

Dumitru Prunariu este cetăţean de onoare al municipiului Braşov, oraşul său natal.

Găsiți detalii despre zborul lui Dumitru Prunariu în spațiul cosmic pe site-ul Agenției Spațiale Române.

(FOTO: Arhiva personală Dumitru Dorin Prunariu / Agenția Spațială Română)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania