21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂExpoziţie de grafică, pictură şi artă textilă, la Muzeul Civilizației Dacice și...

Expoziţie de grafică, pictură şi artă textilă, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva invită publicul miercuri, la ora 12.00, la vernisajul expoziţiei de grafică, pictură şi artă textilă „Sub vremi”, semnată dr. Adriana Emilia Cănija Popa. Vernisajul expoziției se va desfășura în curtea Palatului Magna Curia.

„Aflată la a treia expoziţie personală organizată pe simezele muzeului devean, artista creează cu dăruire şi iubire pentru artă, cu deschidere spre mai multe laturi ale artelor plastice, şi expune împreună cu fiica sa Ioana Magda Liana Popa. Se remarcă picturi precum: «Dansul vieții și al morții», «Parabola orbilor», «Copac covidian», «Orizonturi covid», care tratează cu măiestrie probleme psiho-emoţionale legate de ultimii ani pandemici, colajul «Omul covidian» este raportat la subconştientul colectiv, cât şi lucrări ample de textile «Vis de vară pandemic», unde, speranţa prinde aripi de senin albastru ceruleu, dar şi miniaturi modulare ca: «Semn tomnatic», «Spații alveolare», care denotă minuţiozitatea, iscusinţa şi agilitatea în execuţie. Prin limbajul formelor şi al culorii, al liniilor şi al tuşelor artistele încearcă să exprime trăirile, simţirile, gândurile şi lumea înconjurătoare redată prin prisma unor structuri abstracte sau vegetale, ramificate, care împânzesc spaţiul vizual.

Piesele sunt realizate în diferite tehnici şi sunt lucrări extraordinar structurate plastic prezentând spiritul entuziast şi universul creator, zbuciumul sufletesc, dăruirea cu care Adriana Popa explorează harul cu care a fost înzestrată, remarcându-se o estetică conceptuală evidenţiată coloristic, cu patos prin elemente vitale: pământ, apă, foc şi sânge. Creaţiile sale abundă de spiritualitate, empatie, lumină creatoare şi dezvăluie bucuria facerii, plină de forţă, dar constantă, temeinică şi trainică, tot mai puternică pe măsură ce înaintează pe sinuosul drum al creaţiei. Imaginaţia sa preia cu aplomb diverse tematici, rezultând compoziţii abstracte şi figurative, tapiţerie, asamblaje de artă decorativă şi, pictura se afirmă prin tuşa viguroasă şi sigură, experimentând concepte, idei şi vaste spaţii ale cotidianului.

Adriana Popa trece prin filtrul analitic, elemente, interpretări şi reinterpretări, stări ale realităţii şi ale spaţiului contemporan, aflându-se în continuă căutare de noi sensuri ale acestor structuri care îi acaparează latura creativă, dovedind seriozitate şi devotament prin bogata activitate didactică şi profesională din domeniul Artelor vizuale.

Procesul creativ se încheie printr-un progres plastic desăvârşit, care dezvăluie o evoluţie extraordinară având drept rezultat opera de factură conceptuală a artistei”, prezintă curatorul expoziției, muzeograf dr. Diana Loredana Pantea.

„Timpul și spațiul se dilată sau se contractă și se/ne constrânge spasmodic. Trăim de multe zile și nopți alături de un virus ucigaș, de oameni vulnerabili, care azi sunt, mâine au dispărut.

Primăvara anului 2020 a adus pentru noi spațiul alveolar al locuinței, dar și spațiul depopulat al orașului, un spațiu straniu, ireal. A adus: neliniști, spaime, temeri, angoase, frământări, zbucium. Toate acestea trăite și simțite trebuiau să îmbrace o formă concretă. Astfel au luat naștere majoritatea lucrărilor expuse.

În expoziție sunt lucrări de pictură, grafică și artă textilă. Toate aceste modalități de exprimare plastică îmi sunt dragi și mă ajută enorm să păstrez viu entuziasmul și bucuria creației.

Colajul textil se regăsește constant în creația ultimilor ani, este o tehnică care mă atrage, care mă provoacă. Colajul textil cere mult timp, ai nevoie de răbdare și atenție. Nu este ușor să îmbini materiale diferite ca textură și culoare, ca formă și mărime, dar atunci când reușești, simți bucuria creației, parcă mai intens. Pentru mine orice lucrare de colaj textil este o nouă provocare.

Din lucrările de pictură răzbat cu un strigăt, violent cromatic, spaimele, neliniștile, gândurile, temerile. Sunt evidente liniile care fac să vibreze suprafața, contrastul dramatic al albului cu negru și roșu, trasee gestuale dirijate spre direcții oblice, forme fărâmițate grupate sau dispersate într-o frenetică căutare a echilibrului și armoniei.

În lucrările de grafică, concepute în cicluri, caut soluții compoziționale pe trasee sinuoase, complicate, pe direcții contradictorii. Pete diafane sau opace, linii fragmentate, scurte sau lungi, trasate ferm sau abia sugerate, puncte în aglomerări sau dispersări, toate mă ajută să găsesc soluția cea mai expresivă, mai sugestivă.

Lucrările sunt un JURNAL VIZUAL, cum îmi place să spun, a ceea ce simt și trăiesc zi de zi. Ele îmi oferă liniștea și puterea de a merge pe drumul vieții și de a trece peste încercări, piedici și obstacole. Cred că suntem, fiecare dintre noi, datori de a străbate, drumul destinat nouă până la capăt. Pentru mine a mă exprima prin limbajul formelor, liniilor și culorii este un punct de sprijin pe acest drum.

Fiecare avem date unul sau mai multe puncte de sprijin. Important este să le căutăm, să le vedem și să le conștientizăm, pentru că o dată găsite vom găsi bucuria și forța de a merge înainte”, spune Adriana Emilia Cănija Popa.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 19 mai – 9 iunie, de marți până duminică, în timpul programului de vizitare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

Articole recente

Opt localităţi din Harghita fără curent electric, din cauza vântului puternic

Praid, Ocna de Sus, Ocna de Jos, Corund, Şiclod, Atid, Atia şi Cuşmed au fost, timp de o oră, sub incidenţa unui cod portocaliu meteo de vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

Georgi Andonov și Jordanka Andonova au câștigat Transylvania Classic 2022

După trei zile de poveste pe cele mai frumoase drumuri din județul Sibiu, echipajul bulgar Georgi Andonov și Jordanka Andonova a reușit să câștige ediția din 2022 a raliului de regularitate Transylvania Classic, competiție înscrisă și în calendarul Federației Internaționale a Vehiculelor Istorice (FIVA).

Doi minori au fost loviţi de fulger în Pasul Vâlcan

Tânăra de 17 ani a suferit arsuri de gradul 1 şi 2 pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului.

Mai multe articole de același fel