17.6 C
Cluj-Napoca

Cum a ajuns Castelul Wessélenyi din Jibou în proprietatea statului ungar

Publicat:

La doar câteva zile după ce îl achiziționase, compania de consultanţă în afaceri Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca a revândut Castelul Wesselényi de la Jibou, cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania, către compania maghiară Manevi Zrt, care este parte a societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., proprietate a statului ungar. Ansamblul baroc a fost retrocedat moștenitorilor, după un lung și de procese. Castelul Wesselényi din Jibou era scos la vânzare de aproape un deceniu, după ce moştenitorul a realizat că nu îşi poate permite renovarea şi întreţinerea sa.

Compania de consultanţă în afaceri Micro Vision Consult SRL din Cluj-Napoca a cumpărat castelul – monument istoric – la data de 20 aprilie de la moștenitorii monumentului, iar, potrivit extrasului de carte funciară, la scurt timp după aceea a şi revândut edificiul. Entitatea care intermedia căutarea unui cumpărător pentru castel a fost Artmark Historical Estate SRL din Bucureşti. Cu un preț inițial cerut de 900.000 de euro, Artmark a fost nevoit în final să reducă suma solicitată la 800 000 de euro.

Legea română a asigurat drept de preemţiune pentru instituţiile care aparţin statului român: Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Sălaj şi Primăria Jibou. După ce, în luna martie, Ministerul Culturii a anunţat că renunţă la dreptul său de preemţiune, Consiliiul Județean Sălaj anunța abia în luna aprilie a acestui an că începe demersurile pentru cumpărarea Castelului Wesselényi, un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al județului Sălaj şi al instituţiilor şi serviciilor publice subordonate fiind supus votului consilierilor în cadrul ședinței ordinare din 28 aprilie. Documentul prevedea, printre altele, și alocarea sumei necesare în vederea achiziționării ansamblului. La acea dată, însă, monumentul istoric fusese deja înstrăinat de către deținătorii de drept, fapt necunoscut la nivelul C.J. Sălaj.

Compania maghiară Manevi Zrt a mai achiziţionat alte două monumente istorice în judeţul Satu Mare și anume fostul hotel Pannonia din centrul oraşului Satu Mare şi clădirea din Carei care, până în 2014, a găzduit primăria oraşului. Potrivit unor articole anterioare apărute în presa maghiară din Transilvania, Manevi Zrt. este o companie care face parte din portofoliul Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., o companie deținută în proporție de 100% de statul ungar.

O vânzare cu probleme

Andrei Ianicicău, moştenitorul castelului, susține că C. J. Sălaj a întârziat cu exprimarea intenţiei de cumpărare a imobilului, iar termenul legal în care putea face asta a expirat. În schimb, Róbert Szilágyi, vicepreşedintele UDMR al consiliului judeţean şi şeful comisiei de negociere a declarat că intenţia de a cumpăra imobilul a fost exprimată în termenul legal, motiv pentru care vor merge în instanţă pentru a-şi executa dreptul de preemţiune.

Consiliului Județean Sălaj reclamă acum că vânzarea a fost făcută cu încălcarea grosolană a dispozițiilor legale, instituția având drept de preemțiune la cumpărare. Potrivit CJ Sălaj, legislația prevede că, în cazul în care Ministerul Culturii sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii nu își exercită dreptul de preemțiune, acest drept se transferă autorităților publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile, ceea ce s-a și întâmplat.

”Menționăm că încă din faza solicitării exprimării dreptului de preemțiune, Consiliul Județean Sălaj a atras atenția vânzătorului că nu a înaintat dosarul complet necesar în această etapă. În schimb, atât vânzătorul, cât și mandatarul său legal au ignorat acest aspect, în ciuda sesizării făcute și a interesului manifestat de autoritatea publică județeană vizavi de achiziția Castelului de la Jibou. În astfel de situații, legea sancționează cu nulitate absolută orice contract de vânzare-cumpărarea încheiat cu eludarea dispozițiilor în materie”, a transmis în urmă cu o săptămână CJ Sălaj.”

C. J. Sălaj a anunțat că va acționa în instanță părțile implicate în vânzarea Ansamblului Wesselenyi.

Istoria castelului

Construcția este una impunătoare, având și 6 anexe de secol XVIII-început de secol XIX (curie, grajd, manej, criptă, seră, şură) integrate într-un fost parc dendrologic de început de secol XIX, reamenajat ca grădină botanică în anii ’70 şi renovat de-a lungul timpului.

Dintre construcțiile ce compun ansamblul, prima și cea mai veche este „curia” (reședință nobiliară modestă), refăcută din temelii în 1702 de către baronul Wesselényi István și de contesa Bánffy Kata. Începuturile lucrărilor de construcție la clădirea palatului sunt legate de căsătoria baronului Wessélenyi și de stabilirea curții nobiliare a familiei pe domeniul de la Jibou, în jurul anului 1778. Începând cu această dată și până la încarcerarea baronului la Kufstein în 1785, va fi construit corpul principal al palatului. Biró József atribuie concepția clădirii baronului Wessélenyi, care „a dorit să-şi regăsească temperamentul, gustul şi aşteptările în înfăţişarea castelului”.

În arhitectura palatului se recunoaște influența vechilor reședinte nobiliare, înconjurat de fortificații și bastioane. Construcția corpului principal s-a încheiat, cel mai probabil, înainte de 1785. Lucrările de amploare au reînceput la palatul Wessélenyi din Jibou abia în 1796, probabil datorită apariției arhitectului ceh Franz Wrabetz. În perioada șederii la Jibou, Wrabetz s-a ocupat de amenajarea interioarelor. În această perioadă s-au comandat numeroase piese de mobilier de la Viena și s-au plătit pictori care sa decoreze camerele. Interioarele vor fi terminate abia în jurul anului 1800. De pictarea interioarelor s-au ocupat Franz Neuhauser și Johann Martin Stock, doi pictori renumiți în Transilvania la acea vreme. În 1809, cariera politică a lui Wessélenyi Miklós se încheie, iar la scurt timp baronul încetează din viață. În 1810 lucrările de construcţie şi amenajare ale ansamblului erau terminate. În tot acest timp, palatul fusese locul de popas a numeroşi artişti, atât pictori şi sculptori, cât şi actori.

Wessélenyi Miklós este urmat de fiul său, Wessélenyi Miklós al II-lea, care păstrează atmosfera culturală de la palat, invitând aici numeroşi oameni politici şi scriitori contemporani, adepţi ai ideilor revoluţionare de la 1848. Acesta a întreprins diverse lucrări minore la reședința din Jibou, păstrând în mare parte aspectul original. Următoarele intervenţii asupra ansamblului se fac după naţionalizare când palatul şi anexele sunt refunctionalizate pentru a servi cerinţelor culturale ale noii societăţi: şcoală generală, liceu, internat, casa pionierilor, muzeul oraşului şi Staţiunea experimentală a tinerilor naturalişti. Aceasta din urmă şi parcul dendrologic au creat premisele înfiinţării grădinii botanice, a cărei amenajare a început în 1968, sub coordonarea profesorului Vasile Fati.

După 1990, diversele funcţiuni au dispărut, iar în 2010 în palat mai funcţiona doar Clubul copiilor din Jibou. Exteriorul palatului nu a suferit intervenţii majore recente. Interiorul în schimb a fost afectat, palatul fiind azi în mare parte gol. Mobilă, sobele, tablourile şi obiectele decorative ce împodobeau până la jumătatea secolului XX încăperile palatului s-au pierdut. Ne putem face totuşi o impresie dacă privim imaginile de arhivă.

Recent, palatul şi o parte din anexe au fost retrocedate moştenitorilor, după un lung proces, fiind acum spre vânzare.

Grădina botanică nu a fost afectată de această decizie. Cripta familiei Wesselényi, grajdul şi manejul au rămas în posesia Centrului de Cercetări Biologice Jibou care şi-a propus să le restaureze şi să le redea circuitului turistic.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img