Ediţia a 11-a a evenimentului cultural „Pianul călător”, turneul naţional susținut de pianistul Horia Mihail, va avea loc în mai – iunie anul acesta, în program fiind prinse și patru orașe din Transilvania.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În premieră, anul acesta recitalul va fi urmat în majoritatea oraşelor de proiecţia filmului documentar „Pianul călător – 10 ani”, care spune povestea primului deceniu al acestui proiect, o idee cu un destin şi un traseu cu totul inedit.

Călătoria anului 2021 începe în 28 mai, la Sibiu, şi va continua ajungând în cel puţin opt oraşe, care vor fi urmate şi de altele pe parcursul lunii iunie, pe măsură ce condiţiile o vor permite.

„Era greu de prevăzut ce va urma atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii. Povestea era cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, care a venit însoţit de pianul său marca Erard, într-o zonă în care acest instrument încă nu ajunsese, călătorind pe teritoriul a ceea ce avea să devină mai târziu o parte din România. În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns, susţinând aproape 200 de concerte. Acum, cele cinci piane călătoare puse la dispoziţie de Radio România, sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, a trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert”, au transmis organizatorii turneului.

Filmul documentar “Pianul călător – 10 ani” este un road-movie muzical, care spune povestea a zece ani de turnee ce a cuprins aproape 200 de concerte şi recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în zeci de oraşe ale ţării şi chiar peste graniţe. “Pianul călător – 10 ani”, un film realizat de Virgil Oprina, este un documentar ce adună mărturii încă de la prima ediţie, un documentar ce va rămâne ca mărturie a unui efort de a aduce comunităţile mai puţin dezvoltate din punct de vedere cultural şi al infrastructurii culturale la nivelul celor dezvoltate.

Itinerar „Pianul călător”

28 mai 2021, ora 19 – Sibiu, Sala Thalia

29 mai 2021, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte a Colegiului Naţional “Decebal”

2 iunie 2021, ora 19 – Braşov, Sala Patria

3 iunie 2021, ora 18.30 – Satu Mare, Sala Filarmonicii “Dinu Lipatti”

5 iunie 2021, ora 20 – Târgu Jiu, Parcul Coloanei fără sfârşit

6 iunie 2021, ora 20 – Caracal, Parcul “Constantin Poroineanu”

8 iunie 2021, ora 19 – Bucureşti, Sala Radio

11 iunie 2021, ora 19 – Slatina, Centrul cultural “Eugen Ionescu”

(FOTO: Facebook / Pianul călător)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania