Trei grădinițe construite de Eparhia Reformată din Ardeal, cu sprijinul statului ungar, au fost inaugurate la Turda, Cluj-Napoca şi Dej, informează MTI.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Cele trei grădinițe fac parte din programul guvernului ungar de construire în Bazinul Carpatic a unor unități educaționale, obiectivul fiind ca peste 60.000 de copii să frecventeze o grădiniță de acest gen. În momentul în care guvernul de la Budapesta a lansat programul de dezvoltare a grădiniţelor de peste hotarele Ungariei, 48.000 de copii frecventau grădiniţele maghiare din Bazinul Carpatic. Numărul acestora a crescut în prezent la 54.000.

Grădiniţa din Turda oferă îngrijire şi educaţie pentru două grupe de creşă şi două grupe de grădiniţă. Noua clădire, cu o
suprafaţă utilă de 732 de metri pătraţi, a costat 218 milioane de forinţi (peste 623 600 euro). Grădiniţa renovată a Bisericii Reformate Între Lacuri, din Cluj-Napoca, oferă îngrijire pentru 61 de copii şi a costat 175 de milioane de forinţi (peste 500 000 euro). Clădirea de 732 de metri pătraţi, construită la Dej, găzduieşte două grupe de grădiniţă şi o grupă de creşă şi a costat 172 de milioane de forinţi (aproximativ 492 000 euro).

“Scopul nostru este să transmitem copiilor, în limba maghiară şi prin lumea basmelor maghiare, această cultură”, a declarat István Grezsa, însărcinat ministerial al Guvernului ungar, responsabil pentru programul de dezvoltare a grădiniţelor, la inaugurarea grădiniţei din Turda. Însărcinatul ministerial a făcut referire şi la faptul că, timp de 1100 de ani, ungurii au dăinuit urmând calea creştină, iar Biserica Reformată a avut un rol în salvarea naţiunii după dominaţia turcească. În opinia sa, ataşamentul faţă de tradiţii este modern, chiar şi atunci când lipsirea de religie şi globalizarea sunt considerate atractive în partea vestică a Europei. Potrivit lui István Grezsa, ataşamentul faţă de tradiţii, faţă de rădăcinile creştine, pot fi, de asemenea, bazele cooperării popoarelor care trăiesc împreună în Bazinul Carpatic.

Reprezentantul guvernului maghiar consideră că asimilarea reprezintă cea mai mare ameninţare pentru comunitatea maghiară.

În toate cele trei grădiniţe a început deja activitatea didactică şi toate cele trei au fost integrate cu succes în reţeaua de învăţământ de stat din România, astfel costurile de întreţinere şi funcţionare ale acestor instituţii vor fi suportate de statul român.

În rugăciunea de recunoştinţă rostită la Turda, Béla Kató, Episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, consideră importantă grădiniţa din Turda, deoarece asigură necesarul de copii pentru liceul maghiar “Jósika Miklós”, care şi-a început activitatea în oraş în urmă cu 13 ani. Acesta a mai adăugat că, la Cluj-Napoca, după o luptă de patru ani, s-a ajuns la inaugurarea grădiniţei Între Lacuri. O parte din acea luptă a fost convingerea vecinilor care iniţial s-au opus planului.
Epsicopul a menţionat că, la Dej, comunitatea maghiară, slăbită în ultimele decenii, primeşte un sprijin puternic datorită grădiniţei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania