Patru urşi au fost filmaţi în timp ce se plimbau pe una dintre pârtiile de schi din staţiunea Şugaş Băi, imaginile fiind postate de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“Prezenţa urşilor la Şugaş Băi nu este una deloc surprinzătoare şi nici ciudată, până la urmă e o staţiune de munte. Fac însă un apel la dumneavoastră să nu vă apropiaţi de animalele sălbatice şi nici să nu le daţi de mâncare sau să încercaţi să vă fotografiaţi cu ele, pentru că pot deveni periculoase”, a transmis Antal Arpad.

Reprezentanţii Primăriei Sfântu Gheorghe au transmis săptămâna trecută o recomandare adresată cetăţenilor municipiului de a evita plimbările pe păşunile şi pădurile din jurul orașului, în special din staţiunea Şugaş Băi şi de pe Câmpul Benedek, unde apar frecvent animalele sălbatice.

Potrivit municipalității, pădurile din jurul orașului sunt gestionate conform unui plan de management, în care se respectă un model de plantare predefinit. Acest lucru reglementează ce specii trebuie plantate pentru a asigura hrana, pe tot parcursul anului, animalelor sălbatice care trăiesc acolo. În cazul în care capacitatea pădurii de a susține hrănirea acestor animale este insuficientă, legea prevede crearea de pășuni în acest scop. În zonă, pășunile respective au fost înființate în anii 1950. Aici se desfășurau activități agricole fără a se recolta culturile, acestea fiind lăsate pentru hrănirea animalelor sălbatice. Astfel de pășuni includ Câmpul Jádzó din Șugaș Băi și zona Kéni din Câmpul Benedek, care se află în apropierea Copacului Șaman, un loc popular în rândul turiștilor.

După anii 1990, odată cu dezvoltarea turismului, au fost create trasee turistice în păduri, uneori drumul acestora fiind trasat chiar prin pășunile descrise mai sus. Pajiștile din mijlocul pădurilor sunt zone populare de picnic, așa că îngrijitorii animalelor sălbatice au încetat să mai facă agricultură pe aceste terenuri, dar, cum hrănirea animalelor sălbatice este încă obligatorie prin lege, hrănitoarele au rămas în apropierea acestor locuri. Spre exemplu, un traseu popular în rândul bicicliștilor din oraș a fost trasat chiar acolo unde se află de zeci de ani aceste hrănitoare, astfel încât șansele ca trecătorii să se întâlnească în drumul lor cu animalele sălbatice sunt foarte mari.

„Plopul uscat din mijlocul pădurii de pini din Câmpul Benedek, un punct de atracție din ce în ce mai popular și care este cunoscut sub numele de Copacul Șaman, se află într-o zonă deosebit de periculoasă, fiind la doar 50 de metri de fosta păşune pentru hrănirea animalelor sălbatice. Camerele de luat vederi au surprins recent, în această zonă, un urs de talie mare care probabil s-a stabilit în pădurea de pini și se plimbă de acolo până la zona actuală de hrănire aflată la 200 de metri de Copacul Șaman. Prin această pășune trece și un traseu de drumeție, iar anul trecut persoane necunoscute au marcat un nou traseu, pornind din traseul inițial de drumeție, care trece direct prin zona de hrănire a animalelor sălbatice spre lacul Benedek. Faptul că nu au existat accidente până în prezent se datorează faptului că în zonă s-au desfășurat lucrări forestiere, astfel utilajele au lucrat continuu, iar animalele au putut veni la hrănitoare doar noaptea. Administratorul Composesoratului Szemerja-Görgő s-a angajat, în cadrul unui program de subvenții, să nu efectueze lucrări forestiere pe un kilometru pătrat din Câmpul Benedek timp de cinci ani. Din această perioadă au mai rămas patru ani, ceea ce înseamnă că există șanse mai mari acum să vedem animale sălbatice la stațiile de hrănire și în timpul zilei. Mutarea animalelor nu este o soluție pe termen lung, deoarece în locul lor vor apărea altele. Schimbarea legislației este o procedură complicată, iar mutarea hrănitoarelor nu va rezolva problema, deoarece va dura mulți ani până când animalele sălbatice se vor obișnui cu o nouă zonă pentru hrănire. Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe le recomandă locuitorilor să circule cu atenție în pădurile din jurul orașului și să evite apropierea pe timpul nopții de pășunile și hrănitoarele pentru animalele sălbatice”, a transmis municipalitatea.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania