13.7 C
Cluj-Napoca

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc | Sute de panglici cu rugăciuni, aduse de pelerini care sosesc călare, pe bicicletă sau pe jos

Publicat:

Sute de panglici de rugăciune sunt adunate şi duse la Şumuleu Ciuc de pelerini, care se îndreaptă spre Şumuleu călare, pe bicicletă sau pe jos. Sándor Molnár, preşedintele Asociaţiei Via Mariae Transilvania, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că anul trecut a fost primul an în care organizatorii au făcut ca cei care nu pot participa la pelerinaj să poată transmite la Şumuleu Ciuc o panglică de rugăciuni.

În 2020, din cauza epidemiei de coronavirus, autorităţile au interzis pelerinajul în masă. Nici în acest an nu pot veni la Șumuleu Ciuc toți cei care ar dori, deși autorităţile au permis pelerinilor să fie prezenţi într-un număr limitat. Asfel, tradiția inaugurată anul trecut continuă și în acest an, mii de panglici de rugăciuni fiind trimise trimise şi acum spre Șumuleu Ciuc.

În timp ce anul trecut, oraşele Braşov şi Târgu-Mureş au fost cele mai îndepărtate două puncte de unde au pornit la drum pelerinii care au colectat aceste panglici, anul acesta a fost organizată o colectare a mesajelor din toate diecezele romano-catolice din Transilvania, Partium şi Banat. Crucile sunt purtate de pelerini care se deplasează călare, pe bicicletă sau pe jos, şi care opresc în diferite aşezări, unde panglica pe care se regăseşte mesajul comunităţii locale este legată pe cruce. De regulă, pelerinii sunt primiţi şi binecuvântaţi de preot, iar persoana care leagă panglica pe cruce este primarul localităţii.

Anul acesta, patronajul spiritual al colectării panglicilor este asigurată de Erik Urbán, şeful Ordinului Franciscan din Transilvania, iar patronajul laic, de cântăreţul de operă Levente Molnár. Baritonul de renume mondial născut în Ţinutul Secuiesc a renunţat la programul său obișnuit şi a parcurs pe jos unele dintre porţiunile de drum dintre aşezarea maghiară Máriapócs şi localitatea transilvană Şumuleu Ciuc.

În cursul zilei de vineri, Árpád János Potápi, secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naţionale a parcurs și el călare distanţa dintre Băile Tuşnad şi Şumuleu Ciuc. Oficialul ungar a purtat, printre altele, panglicile de rugăciune cu mesajele comunităţilor maghiare împrăştiate prin Bazinul Carpatic şi lumea întreagă. Astfel, susține oficialul maghiar, prin colectarea panglicilor de rugăciune este întărit sentimentul de apartenenţă la naţiunea maghiară.

Organizatorul pelerinajului ecvestru, Tibor Kolozsvári, a declarat pentru MTI că pelerini călare au pornit la drum din toate colţurile Ţinutului Secuiesc. Este de aşteptat ca la ora 17:00, la Şumuleu Ciuc să sosească aproximativ 150 de astfel de pelerini. La sosire, panglicile cu rugăciuni urmează să fie montate pe nişte monumente sculptate în lemn, tipic secuieşti, pregătite de către organizatori.

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img