Ploile abundente din ultimele zile au readus în atenție poluarea cu deșeuri a apelor din Ungaria. Someşul ieşit din albie transportă deşeuri şi cantităţi mari de materie organică din bazinul hidrografic de pe teritoriul României. Autoritățile ungare au fost nevoite să reactiveze utilaje pentru eliminarea deşeurilor acvatice, de această dată în localitatea Olcsva de lângă Someş.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Într-un comunicat al Direcţiei Naţionale a Apelor din Ungaria (OVF) se precizează că vremea ploioasă din ultimele zile, a adus valuri de inundaţii mai mici în bazinul hidrografic extern al Tisei Superioare. Observaţiile la faţa locului au demonstrat că Someşul revărsat transportă din bazinul hidrografic românesc deşeuri şi cantităţi mari de materie organică, de exemplu ramuri de copaci, prin urmare Direcţia Regională a Apelor de pe Tisa Superioară a ordonat alerta de remediere a calităţii apei de gradul 3 (cel mai înalt grad) începând de miercuri, ora 14, în zona satului Olcsva de pe Someş.

Personalul OVF a blocat parţial albia râului cu bărci, iar aluviunile acumulate şi deviate la mal sunt îndepărtate încontinuu din apă, timp de 24 de ore pe zi, apoi selectate pentru reciclare. Joi dimineaţa râul aducea deja 100-120 de sticle de plastic pe minut. Potrivit informaţiilor, Someşul a fost curăţat până acum de aproximativ 12 metri cubi de deşeuri. Comunicatul OVF precizează că lanţul de utilaje dezvoltat în 2019 este folosit deja pentru a şaptea oară.

De asemenea s-a raportat că pe Tisa Superioară se aşteaptă în zilele următoare doar deversări minore, astfel încât nu se
preconizează sosirea deşeurilor de pe teritoriul ucrainean.

Intensitatea poluării apei râurilor este monitorizată constant cu ajutorul unui sistem de alarmă dotat cu camere care controlează calitatea apei, precum şi de către supraveghetorii de baraj. Lanţul de utilaje va lucra pe porţiunea afectată până când se vor detecta aluviuni amestecate cu sticle PET pe Someş – a informat OVF

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania