Asociația de Turism Retezat, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina (PNGMC), au lansat luni, de Ziua Europeană a Parcurilor, un proiect ce cuprinde deschiderea și marcarea în acest an a două noi trasee în perimetrul parcului.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Proiectul, intitulat “Tinerii și valorile naturale din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina”, se va desfășura în perioada 24 mai – 15 octombrie anul acesta și finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat, prin Programul Spații verzi.

Primul traseu presupune realizarea unei poteci tematice „Între școli și natură”, pe traseul care face legătura dintre școala primară din Târsa, trecând pe la un fag secular, ajungând până la școala din Prihodiște (acum închisă), loc de belvedere de unde pot fi admirate vârfurile cele mai înalte de pe teritoriul PNGMC, Valea Grădiștei, Munții Apuseni, Țara Hațegului și Parcul Național Retezat.

Al doilea traseu vizează îmbunătățirea accesului turistic în Cheile Băniței, cu plecare din drumul european E79, pe raza localității Bănița, care prin spectaculozitatea lor atrag, an de an, un număr tot mai mare de turiști. La intrarea în traseu, va fi montat un stâlp cu săgeată de direcționare. Pentru că traseul urmărește firul pârâului Bănița, este nevoie de construcția unui punct în care li se oferă turiștilor informații necesare parcurgerii traseului. Punctul de informare realizat va avea montat pe perete un panou informativ al traseului – o hartă a parcului natural și o scurtă descriere a traseului și informații de bază despre aria naturală protejată.

“Este dorinţa omului modern şi conştient de ameninţările cotidiene să trăiască într-un mediu sănătos, nepoluat. Este datoria noastră să facem acest lucru posibil, să ne unim eforturile localnici, turişti, voluntari, administratori de arii protejate şi ONG-uri ca să ne bucurăm de frumuseţile zonei, de peisajul natural şi cultural extraordinar, să arătăm tuturor care sunt valorile reale ale locurilor în care trăim”, a declarat coordonatorul proiectului, Alexandru Bulacu.

(SURSA FOTO: Asociația de Turism Retezat / Facebook)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania