15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARADouă noi trasee vor fi deschise în Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina

Două noi trasee vor fi deschise în Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina

Publicat în

spot_img
spot_img

Asociația de Turism Retezat, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina (PNGMC), au lansat luni, de Ziua Europeană a Parcurilor, un proiect ce cuprinde deschiderea și marcarea în acest an a două noi trasee în perimetrul parcului.

Proiectul, intitulat “Tinerii și valorile naturale din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina”, se va desfășura în perioada 24 mai – 15 octombrie anul acesta și finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat, prin Programul Spații verzi.

Primul traseu presupune realizarea unei poteci tematice „Între școli și natură”, pe traseul care face legătura dintre școala primară din Târsa, trecând pe la un fag secular, ajungând până la școala din Prihodiște (acum închisă), loc de belvedere de unde pot fi admirate vârfurile cele mai înalte de pe teritoriul PNGMC, Valea Grădiștei, Munții Apuseni, Țara Hațegului și Parcul Național Retezat.

Al doilea traseu vizează îmbunătățirea accesului turistic în Cheile Băniței, cu plecare din drumul european E79, pe raza localității Bănița, care prin spectaculozitatea lor atrag, an de an, un număr tot mai mare de turiști. La intrarea în traseu, va fi montat un stâlp cu săgeată de direcționare. Pentru că traseul urmărește firul pârâului Bănița, este nevoie de construcția unui punct în care li se oferă turiștilor informații necesare parcurgerii traseului. Punctul de informare realizat va avea montat pe perete un panou informativ al traseului – o hartă a parcului natural și o scurtă descriere a traseului și informații de bază despre aria naturală protejată.

“Este dorinţa omului modern şi conştient de ameninţările cotidiene să trăiască într-un mediu sănătos, nepoluat. Este datoria noastră să facem acest lucru posibil, să ne unim eforturile localnici, turişti, voluntari, administratori de arii protejate şi ONG-uri ca să ne bucurăm de frumuseţile zonei, de peisajul natural şi cultural extraordinar, să arătăm tuturor care sunt valorile reale ale locurilor în care trăim”, a declarat coordonatorul proiectului, Alexandru Bulacu.

(SURSA FOTO: Asociația de Turism Retezat / Facebook)

Articole recente

Președintele popularilor europeni: România, Bulgaria și Croația trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen

"Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European", a spus Manfred Weber

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Mai multe articole de același fel

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Ministrul Mediului: Via Transilvanica, una dintre cele mai îndrăzneţe şi frumoase iniţiative din România

Proiectul Via Transilvanica al Asociaţiei Tăşuleasa Social urmăreşte marcarea şi amenajarea unui traseu turistic şi de pelerinaj pe lungimea celor 1.400 de kilometri. Traseul poate fi parcurs integral sau în etape, la pas, călare sau cu bicicleta, iar iniţiatorii îşi doresc ca acest drum tematic să pună în valoare bogăţiile culturale, istorice şi naturale şi să sprijine dezvoltarea comunităţilor locale.