„Blajul – pe urmele Papei Francisc”. Evenimente organizate de Biserica Greco-Catolică la aniversarea a doi ani de la vizita istorică a Sfântului Părinte

0
27

Biserica Română Unită cu Roma, Greco – Catolică organizează cu ocazia aniversării a doi ani de la vizita Papei Francisc la Blaj o serie de evenimente dedicate acestui moment istoric.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

„Prin organizarea acestor manifestări, Biserica Blajului continuă să păşească pe urmele Papei Francisc, răspunzând cu bucurie la chemarea Sfântului Părinte: “să mergem împreună”. Amintim că această vizită apostolică a adus la Blaj în urmă cu doi ani peste 100.000 de pelerini din toate colţurile ţării”, a transmis Arhieparhia greco-catolică de Alba Iulia şi Făgăraş.

Miercuri, 2 iunie, cu prilejul Sărbătorii Fericiţilor Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, se va oficia începând cu ora 10.00 Sfânta Liturghie în Catedrala “Sfânta Treime” din Blaj. Celebrarea va fi animată de Corul “Catolica” din Braşov, care a însufleţit prin cântare celebrarea din 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertăţii. Credincioşii care nu vor putea participa fizic, se pot uni în rugăciune urmărind transmisiunea în direct pe TVR 3, Maria TV şi pe canalul de YouTube al Radio Blaj. La finalul Sfintei Liturghii va avea loc prezentarea albumului foto “Mică Romă, Papa te salută!”, care celebrează în imagini vizita Sfântului Părinte. Tot cu acest prilej, prof. dr. Ciprian Ghişa de la Universitatea “Babeş- Bolyai”, va evoca relevanţa acestei vizite pontificale pentru Blaj şi pentru România.

În zilele de 9 şi 10 iunie, Arhiepiscopia Majoră a Bisericii Române Unite, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai”, organizează Simpozionul Internaţional: “Să mergem împreună: universalitate şi incluziune. Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj”.

În cadrul acestui eveniment academic, teologi şi istorici din diferite ţări vor dezbate implicaţiile teologice, istorice, ecumenice, diplomatice şi de incluziune socială ale primei vizite a unui Pontif al Romei la Blaj. Acest Simpozion se bucură de înaltul patronaj al Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, şi se va desfăşura în modalitate on-line.

Duminică, 13 iunie, de la ora 11:00, la biserica cu hramul “Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu”, devenită punct central al comunităţii romilor din cartierul Barbu Lăutaru, va avea loc o celebrare liturgică în cadrul căreia 14 copii vor primi Prima Sfântă Împărtăşanie Solemnă. Preasfinţia Sa Cristian Crişan, Episcop auxiliar, va celebra Sfânta Liturghie, alături de alţi clerici invitaţi. Împreună cu celebranţii se vor uni în rugăciune familiile copilaşilor, dar şi invitaţi din administraţia judeţeană şi locală, binefăcători şi colaboratori care s-au îngrijit de ridicarea acestui lăcaş.

„Data de 2 iunie 2019 rămâne întipărită în inimile românilor. Biserica Română Unită l-a primit cu dragoste pe Urmaşul Sfântului Petru şi a trăit un eveniment unic şi mult aşteptat: beatificarea celor şapte Episcopi Martiri Greco-Catolici pe Câmpia Libertăţii. Această celebrare a fost urmată de întâlnirea Sfântului Părinte Papa Francisc cu comunitatea romilor din cartierul Barbu Lăutaru, unde a reafirmat grija Bisericii Catolice faţă de periferiile existenţiale ale societăţii noastre”, spun reprezentanții Arhieparhiei greco-catolice de Alba Iulia şi Făgăraş.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania