Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia se va adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul retrocedării Bibliotecii Batthyáneum, se arată în luarea de poziţie postată, luni, pe site-ul arhiepiscopiei.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Arhiepiscopia consideră nedrept şi inacceptabil faptul că, săptămâna trecută, Curtea Supremă de Casaţie şi Justiţie a României a respins definitiv retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum. Sentinţa instanţei o consideră inadmisibilă, deoarece nici în acest caz nu s-a oferit motivarea pentru justificarea deciziei. Arhiepiscopia consideră justă revendicarea bibliotecii şi a colecţiei ştiinţifice, fondate de episcopul romano-catolic Batthyány Ignác.

“Nu putem accepta respingerea în această formă şi vom continua să luptăm pentru cauza nobilă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, se arată în luarea de poziţie a arhiepiscopiei.

La sfârşitul săptămânii trecute, Biserica Unitariană Maghiară şi-a exprimat, de asemenea, indignarea faţă de refuzul retrocedării Bibliotecii Batthyáneum.

“Refuzul de a retroceda clădirea, naţionalizată sub dictatura comunistă, şi colecţia nepreţuită pe care o conţine, este o legitimitate a confiscării ilegale. Această decizie nu este doar o pedeapsă, prin care este încălcată legea, împotriva bisericii noastre surori romano-catolice, ci şi un mesaj îngrijorător pentru celelalte confesiuni maghiare din Transilvania”, a transmis Biserica Unitariană Maghiară.

Aceasta a mai adăugat că intenţionează să acţioneze împreună cu bisericile surori, la toate forurile judiciare posibile, pentru a pune în aplicare, fără echivoc, drepturile de proprietate comunitară.

Biblioteca Batthyáneum din Alba Iulia este cea mai valoroasă colecţie pe care bisericile maghiare din Transilvania le-au
revendicat de la statul român. Colecţia cuprinde 65.000 de volume, 1650 de manuscrise din Evul Mediu, precum şi trei sferturi dintre toate codexurile şi incunabulele din România. Unul din codexuri, Codex Aureus, datat în 810, a fost asigurat pentru suma de 25 de milioane de dolari în 2002, când a fost transportat în Germania pentru scurt timp.

Biblioteca a fost naţionalizată de statul comunist de la Biserica Romano-Catolică, iar guvernele de după Revoluţie –
invocând testamentul episcopului Batthyány Ignác – nu au restituit-o. În testamentul său din 1798, episcopul a lăsat colecţia Bisericii Catolice şi Provinciei Transilvania (“Erdély provincia”). Elita politică românească apreciază că Statul Român este urmaşul legal al Provinciei Transilvania, considerând că astfel şi România este moştenitorul de drept al colecţiei. În interpretarea Bisericii Romano Catolice însă denumirea controversată legată de Transilvania se referă la Episcopia Romano-Catolică din Transilvania.

Sursa: MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania