Celebrarea Sărbătorii Fericiților Episcopi Greco-Catolici Martiri din acest an primește o importanță deosebită pentru Eparhia Greco-Catolică de Oradea. Episcopul Virgil Bercea va sfinți miercuri, la ora 16.00, locul și piatra de temelie pe care se va construi mănăstirea greco-catolică Stâna de Vale, care va avea hramul Fericiții Episcopi Români Martiri Greco-Catolici.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

„Pentru Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Stâna de Vale este un loc de referință, nu doar datorită faptului că Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu se retrăgea la reședința de vară de acolo, sau pentru întâlnirile episcopilor Bisericii noastre desfășurate în Munții Apuseni, dar mai ales pentru faptul că resursele de acolo au ajutat la educarea multor generații de copii, în cadrul școlilor pe care le-a fondat și susținut Biserica. Din păcate istoria nu a știut să aprecieze lucrul acesta, iar tot ce a avut Biserica la Stâna de Vale, a fost înstrăinat. După căderea comunismului, clădirile bisericii, abandonate și neîntreținute, nu au mai putut fi folosite, degradându-se”, a transmis Episcopia Greco-Catolică de Oradea.

Domeniul Bisericii Greco-Catolice de la Stâna de Vale care a putut fi recuperat este din nou pus în valoare. Episcopia Greco-Catolică de Oradea, cu ajutorul unor investitori și a sprijinului venit din partea unor credincioși, urmează să realizeze mai multe proiecte de dezvoltare a zonei. Primul proiect este construcția mănăstirii. Complexul monastic este prevăzut, pe lângă casa călugărilor, cu o biserică de lemn, în stil maramureșean, și cu un Centru Pastoral, care va avea o capacitate de peste 35 de locuri de cazare, sală de mese, sală de conferințe, sală multifuncțională, sală profesorală și didactică pentru școala în natură, terase – refugiu pentru turiștii în tranzit, care doresc să facă un popas de odihnă sau servirea mesei.

(SURSA FOTO: Episcopia Greco-Catolică de Oradea)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.