În numai câteva zile, de pe porţiunea din Ungaria a râului Someş au fost scoase 257 de metri cubi de deşeuri care proveneau din bazinul hidrografic românesc, fiind aduse de apele umflate ale râului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale a Apelor din Ungaria, luni, pe canalul public de ştiri M1 din Ungaria.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Gabriella Siklós a relatat că atunci când nivelul apelor creşte – chiar şi cu numai 1-2 metri – râurile ridică deşeurile aruncate pe maluri. Poluarea actuală a fost semnalată nu numai de sistemul de camere web instalat, ci şi de personalul responsabil, care a observat că apele râului aduceau până la 100-120 de PET-uri pe minut.

Din 2019 încoace, aceasta a fost cea de-a şaptea ocazie în care au fost puse în funcţiune aparatele de eliminare a deşeurilor dezvoltate de Ungaria. Ele au fost folosite pentru prima oară pe Someş, a specificat Siklós. Din moment ce Someşul este un râu mai îngust decât Tisa, au reuşit chiar să oprească aproape complet traseul deşeurilor, a explicat purtătorul de cuvânt.

https://fb.watch/5QwvxJnE91/

Potrivit comunicatului, o prognoză meteo este disponibilă pentru următoarele şase zile şi deocamdată nu sunt aşteptate noi creşteri ale nivelului apei.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania