fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăEVENIMENTSpectacol extraordinar de muzică tradițională, la Cluj-Napoca. Invitat special - Grigore Leșe

Spectacol extraordinar de muzică tradițională, la Cluj-Napoca. Invitat special – Grigore Leșe

Publicat în

spot_img
spot_img

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj invită publicul la o seară de muzică tradițională, alături de invitatul special, Grigore Leșe, o voce unică în spațiul muzical românesc, și gazdele acestui eveniment, membrii Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș.

Spectacolul extraordinar, intitulat „Reîntoarcerea la tradiții”, va avea loc joi, 10 iunie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

Vor fi aduse în scenă hori și jocuri din comunitățile tradiționale, dar și muzică instrumentală, interpretată de Orchestra „Cununa Transilvană”, care activează de aproape 65 de ani și care are în vedere păstrarea integrității fiinţei folclorului românesc. De asemenea, publicul se va bucura și de cântecele interpretate de solista Mariana Morcan.

Un moment deosebit va fi și prezența jucăușului clujean Ioan Moldovan din Berchieșu, desemnat „Tezaur Uman Viu” de Ministerul Culturii, alături de soția sa, Elena. Ei vor fi însoțiți de grupul instrumental „Lia Pop” din Frata și de membrii grupului „Jijicanii”, coordonatori și instructori Corina Cristuțiu și Daniel Rusu, tineri care învață de la jucăușul Emil Moldovan maniera tradițională a jocului din Câmpia Transilvaniei.

„Horile din comunitățile tradiționale s-au șubrezit, comportamentele spirituale sunt diminuate. Să nu așteptăm până când se vor epuiza toate resursele culturii străvechi, pentru că atunci, inevitabil, vom încurca drumul. Să nu irosim timpul! Dorința de a hori a fost mai presus de orice în viața mea. Vin la Cluj să spun câte ceva din taina horilor și să împlinim muzica”, spune Grigore Leșe.

Cu această ocazie va fi prezentat și volumul „Chipurile umilinței. Amintiri, destăinuiri, mărturii”, Grigore Lese în dialog cu Răzvan Bucuroiu, apărut anul trecut la editura „Lumea credinței”.

În cadrul manifestării va fi prezentat și un film etnografic – „Valenţe sacre ale pâinii în tradiţia populară – Prescura”, realizat în acest an în localitatea Negreni de echipa instituției, în cadrul unui amplu proiect de reconstituire a tradițiilor și obiceiurilor din satele clujene.

Pentru a-i apropia pe tineri de tradițiile populare și pentru a le trezi interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj oferă, începând cu acest spectacol, zece bilete gratuite, în cadrul proiectului „Educație prin cultură – Zestrea tradițiilor clujene”. La acest spectacol, cele zece bilete vor fi dăruite tinerilor de la Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, urmând ca pe viitor astfel de bilete să ajungă la alți tineri din Cluj-Napoca.

Ioana Pop

Articole recente

CJ Maramureș a alocat un milion de lei, fonduri nerambursabile, pentru domeniul culturii

Fondul de un milion de lei a fost aprobat de consilierii judeţeni pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor în domeniul culturii

Șoareci morţi, praf, mucegai și gândaci de bucătărie, găsiți de comisarii de la Protecţia Consumatorului în cantina unui colegiu din Timişoara

Cantina Colegiului Tehnic ”Henri Coandă” din Timişoara a fost închisă de inspectorii de la Protecţia Consumatorului

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Mai multe articole de același fel