Biblioteca Batthyáneum | Conferința Episcopilor, solidară cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia în chestiunea retrocedării

Data:

Conferința Episcopilor din România (CER) este solidară cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia în chestiunea retrocedării Bibliotecii Batthyáneum, susținând că faptele istorice evidente nu pot fi ignorate. Într-un comunicat de presă, pr. Francisc Ungureanu, secretarul general al CER, arată că decizia din 25 mai a instanței de respingere a cererii legitime a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia pentru a recupera biblioteca și colecția științifică fondată în 1798 de episcopul romano-catolic Ignác Batthyán este una injustă și inadmisibilă deoarece, în acest caz, nu a fost făcută publică motivarea deciziei.

Așa după cum ȘTIRILE TRANSILVANIEI a relatat deja, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia refuză vehement acest verdict și, în consecință, continuă lupta în justiție, mergând la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

”Contrar și unor opinii vehiculate în presă cu privire la această decizie a ICCJ, faptele istorice evidente nu pot fi ignorate. Episcopul Ignác Batthyányi, care a fondat biblioteca, a lăsat moștenire întreaga colecție Bisericii Romano-Catolice din Transilvania. Biblioteca Batthyáneum, împreună cu colecția sa, a fost închisă de statul român comunist în 1949, naționalizată abuziv în 1950, și de atunci aparține Bibliotecii Naționale a României. Colecția Bibliotecii Batthyáneum este alcătuită din diferite manuscrise și numeroase rarități, însumând aproximativ 18.000 de exemplare, printre care manuscrise începând din sec. IX, toate provenind din colecția personală a Episcopului Ignác Batthyányi, cel mai valoros Codex Aureus, conținând fragmentul de evangheliar cu Evangheliile după Matei și Marcu cu litere de aur din anul 812, provenind din abația benedictină din Lorsch.”, se arată în comunicatul trimis redacției Știrile Transivaniei de către Conferința Episcopilor din România.

Totodată, comunicatul stipulează că recunoașterea dreptului la proprietate este unul dintre pilonii statului de drept, garantat de Constituție, iar regimul comunist a confiscat în 1949 în mod abuziv bunuri ale Bisericii Catolice de ambele rituri din România, atât ale Bisericii Romano-Catolice, cât și ale Bisericii Greco-Catolice. Astfe, restituirea, către proprietarii de drept, a acestor bunuri confiscate constituie și un act necesar pentru consolidarea democrației în România.

”În acest sens, Conferința Episcopilor din România își exprimă solidaritatea cu Arhiepiscopul Gergely Kovács și Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, în demersurile legale de recuperare a bunurilor naționalizate.” se mai arată în comunicatul citat.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Lacul Ursu și Drumul Sării, locuri emblematice pentru sănătate în Centrul României, modernizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene

In acest an, Ziua Lacului Ursu beneficiaza de o celebrare memorabila prin dezvelirea unei plachete dedicate acestui loc cu totul special si marcheaza, de asemenea, inceputul unei campanii de o luna de promovare a revitalizarii zonelor verzi si a crearii de conditii de viata mai bune pentru cetatenii Regiunii Centru a Romaniei.