15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂComisia Europeană propune extinderea Spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația

Comisia Europeană propune extinderea Spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația

Publicat în

spot_img
spot_img

Comisia Europeană a prezentat miercuri o strategie pentru consolidarea frontierelor externe ale spaţiului Schengen şi pentru evitarea controalelor introduse de mai multe ţări în interiorul acestei zone de liberă circulaţie începând din 2015 şi accentuate de pandemie şi i-a solicitat Consiliului să dea undă verde ”cât mai curând posibil” aderării României, a Bulgariei şi a Croaţiei la Schengen.

”Cred că este foarte important ca toate ţările membre ale spaţiului Schengen şi UE să fie capabile să împiedice deplin intrările neautorizate pe teritoriul nostru respectând în acelaşi timp drepturile fundamentale”, a spus comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson într-o conferinţă de presă.

Reprezentanta CE a adăugat că se aşteaptă ca angajamentul premierului croat Andrej Plenkovic privind protejarea frontierelor externe ale UE şi a drepturilor fundamentale să fie pus în practică.

La rândul său, vicepreşedintele CE pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a spus că extinderea spaţiului Schengen prin admiterea Croaţiei, a Bulgariei şi a României este o prioritate pentru executivul comunitar, dar a precizat că decizia nu mai depinde de Comisia Europeană.

Comisia consideră că aderarea celor trei ţări la Schengen nu constituie doar o aşteptare justificată a acestora, ci este şi în interesul securităţii mai extinse a întregii Uniuni Europene întrucât ele vor putea utiliza integral instrumentele disponibile, precum interoperabilitatea sistemelor informaţionale pentru înregistrarea intrărilor şi a ieşirilor din Schengen.

În plus, aderarea celor trei ţări la spaţiul european de liberă circulaţie este esenţială şi pentru consolidarea încrederii reciproce în spaţiul Schengen, a subliniat executivul UE.

Ce se propune:

  1. extinderea Spațiului Schengen, prin includerea României, Bulgariei și Croației;
  2. revizuirea mecanismului de monitorizare și evaluare a respectării cerințelor de aderare la Schengen, pentru a include o procedură rapidă de aplicat în cazul în care un stat se abate de la criterii;
  3. implementarea unui instrument de reacție la situații de urgență (cum ar fi pandemiile), astfel încât controalele la frontierele interne să fie ultima măsură ce poate fi adoptată;
  4. interconectarea sistemelor de gestionare a frontierelor, până în 2023;
  5. digitalizarea vizelor și documentelor de călătorie;
  6. modernizarea cadrului de schimb de informații privind ADN-ul persoanelor și a vehiculelor înmatriculate.

Spaţiul Schengen reuneşte 26 de ţări cu un total de 420 de milioane de locuitori, dintre care 22 de state membre ale UE şi patru state asociate (Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein).

Articole recente

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Ministrul Muncii: Nu se poate trăi cu salariul minim în România 

Ministrul a precizat că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.

Mai multe articole de același fel