fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEUBB, pentru al şaselea an consecutiv, cea mai reprezentativă universitate din ţară...

UBB, pentru al şaselea an consecutiv, cea mai reprezentativă universitate din ţară în cercetarea ştiinţifică

Publicat în

spot_img
spot_img

UBB rămâne, pentru al şaselea an consecutiv, cea mai reprezentativă universitate din ţară în cercetarea ştiinţifică evaluată global în clasamentul internaţional Leiden.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă prima poziţie în ţară şi poziţia 1021 la nivel internaţional în prestigiosul ranking Leiden (https://www.leidenranking.com/) al universităţilor lumii dat publicităţii miercuri, 2 iunie 2021, şi care a inclus doar 1225 de universităţi din cele aproximativ 30000 existente la nivel internaţional.

Doar trei universităţi din România au fost incluse în acest clasament de referinţă la nivel internaţional, care urmăreşte cercetarea ştiinţifică în universităţi. Acestea sunt Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca/UBB (1021), Universitatea Politehnica din Bucureşti/UPB (1135) şi Universitatea din Bucureşti/UB (1214).

Pe domenii de ştiinţă, în ţară, lucrurile se prezintă astfel:

– Biomedical and health sciences: UBB (1068) este singura universitate din ţară inclusă în actuala ediţie a clasamentului;

– Life and earth sciences: UBB (804) este urmată de UB;

– Mathematics and computer science: UPB, urmată de UBB (669) şi, pe a treia poziţie, de UB;

– Physical sciences and engineering: UPB, urmată de UBB (832) şi, pe a treia poziţie, de UB;

– Social sciences and humanities: UBB (589) este singura din ţară inclusă în ranking.

„Rankingurile ne ajută în primul rând în diagnosticuri organizaţionale care să susţină apoi politici academice bazate pe dovezi. Invocarea lor şi pentru performanţa academică trebuie însă făcută cu grijă şi seriozitate, pentru a nu arunca lucrurile în derizoriu. Astfel, dacă există performanţă în timp (repetată în acelaşi ranking) şi în contexte diferite (în mai multe rankinguri), atunci putem considera rankingul şi un indicator proxi al performanţei academice. UBB este de şase ani pe prima poziţie în ţară în acest ranking şi pe prima sau pe primele poziţii şi în alte rankinguri internaţionale ale universităţilor. În consecinţă cred că pot spune la modul serios că „rankingul Leiden” arată forţa UBB în generarea de cunoaştere inovativă prin cercetare ştiinţifică, atât global, cât şi în domeniile de ştiinţă care corespund Şcolilor academice/de ştiinţă din UBB: (1) Biomedical and health sciences (Şcoala academică de sănătate) – UBB este prima şi singura din ţară; (2) Life and earth sciences (Şcoala academică de ştiinţele naturii şi ale vieţii) – UBB este prima din ţară; (3) Mathematics and computer science (parte din Şcoala academică de ştiinţele naturii şi ale vieţii/Şcoala academică de inginerie şi tehnologie) – UBB este a doua în ţară; (4) Physical sciences and engineering (Şcoala academică de ştiinţele naturii şi ale vieţii/Şcoala academică de inginerie şi tehnologie) – UBB este a doua în ţară; (5) Social sciences and humanities (Şcoala academică de arte şi ştiinţe umaniste/Şcoala academică de ştiinţe sociale) – UBB este prima şi singura din ţară. Dacă între 2012-2015 România nu avea nicio universitate în acest ranking de prestigiu care arată capacitatea de a genera cunoaştere competitivă, iată că acum avem trei universităţi româneşti. Dacă programul ministerial bun, demarat în acest an, de a susţine cercetarea ştiinţifică în universităţi va continua adecvat (predictibil şi cu buget rezonabil) în anii care vin, atunci probabil că şi mai multe universităţi din ţară vor pătrunde în acest ranking de referinţă internaţională „, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Rankingul Leiden este un clasament academic focalizat pe activitatea ştiinţifică din universităţi, exprimată prin publicaţii Web of Science („articles” şi „reviews”), fiind rankingul de referinţă la nivel internaţional pentru această componentă academică, şi anume cercetarea ştiinţifică.

Adrian Meitner

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel

”Dăm Click pe România” a inițiat înscrierile prin care școlile, liceele, grădinițele și asociațiile pot primi calculatoare

Dăm Click pe România este un proiect al asociației Ateliere Fără Frontiere prin care anual 4.000 de calculatoare recondiționate sunt donate către unitățile de învățământ care nu au echipamentele necesare de pe care elevii să poată învăța noțiune digitale de bază.