Cercetătorii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au dezvoltat o hartă interactivă care arată rata de acoperire vaccinală la nivelul fiecărei localităţi din România, harta fiind actualizată în regim zilnic.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit celor mai recente date prezentate de harta interactivă, există diferenţe semnificative între mediile urban şi rural în ceea ce priveşte rata de vaccinare, dar şi diferenţe importante între judeţele ţării, judeţele din regiunea Nord-Est având cele mai mici niveluri de vaccinare în comparaţie cu celelalte regiuni ale României.

Harta interactivă poate fi consultată AICI şi este realizată ca parte a proiectului de cercetare cu tema COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, care monitorizează în timp real evoluţia pandemiei, starea economică a ţării, oferind în acelaşi timp previziuni pe termen scurt şi mediu privind pandemia şi performanţa economică a României.

Potrivit UBB, chiar dacă autorităţile din România publică zilnic o hartă a situaţiei vaccinărilor pe localităţi, harta dezvoltată de cercetătorii universității oferă mai multe avantaje care uşurează modul de culegere, de interpretare şi de înţelegere a datelor actuale.

Astfel, harta UBB prezintă informaţii integrate (toate informaţiile relevante legate de localităţile din România sunt afişate în acelaşi loc, nefiind necesară consultarea mai multor documente care conţin datele oficiale legate de campania de vaccinare) și nu este statică, informaţiile afişate putând fi consultate foarte uşor prin simpla manevrare a mouse-ului asupra hărţii. De asemenea, harta foloseşte o arhitectură vizuală modernă (nuanţele de albastru mai închise reprezentând localităţi cu un procentaj mai ridicat al acoperirii vaccinale) și oferă şi un motor de căutare a localităţilor pe baza denumirii acestora.

Noile analize vin în completarea hărţii interactive lansate la finalul lunii martie anul acesta care, pe lângă ratele de vaccinare, arată rata de incidenţă cumulată a cazurilor noi de coronavirus pentru fiecare localitate din România, scenariile de restricţii care s-au aplicat în funcţie de rata de incidenţă, respectiv modul de derulare a şcolii (online sau faţă în faţă) în fiecare localitate.

Rezultatele complete ale proiectului de cercetare sunt actualizate zilnic şi pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM, iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod constant pe pagina de Facebook a proiectului.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania