Apariţia misterioasă a unui monolit tulbură liniştea unei comunităţi dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care va avea loc în perioada 23 iulie – 1 august.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Potrivit tiff.ro, spotul semnat de artiştii româno-britanici Anton şi Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi oraşul Cluj-Napoca. În versiunea creatorilor, aşa a arătat prima întâlnire cu lumea fascinantă a cinematografiei.

Campania de imagine este lansată în preajma unei zile speciale în istoria TIFF: în 3 iunie 2002 a avut loc deschiderea oficială a primei ediţii.

“Pentru campania video a celei de-a 20-a ediţii, ne-am gândit să revizităm începuturile TIFF-ului şi să ne întoarcem în timp la primul an de festival, doar că dintr-o eroare în sistem nu am ajuns în 2002 la Cluj-Napoca, ci cu 2002 ani în urmă, în Napoca”, explică Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF.

“Într-o perioadă în care se practică rescrierea istoriei (nu că filmele istorice n-ar fi făcut asta dintotdeauna) şi pentru că orice călătorie în timp predispune la anacronisme, ne-am jucat şi noi în spot, imaginând – cu umor şi cinefilie – un alt început de festival. Unul din vremuri străvechi, cu daci care mănâncă floricele din kürtőskalács şi – ta-dam! – se uită la Dacii lui Sergiu Nicolaescu, proiectat pe misteriosul monolit extraterestru împrumutat din Odiseea spaţială a lui Kubrick. E un fel de-a spune că, la urma urmei, şi TIFF-ul a apărut ca un alien în Clujul lui 2002″, adaugă Mihai Chirilov.

Potrivit organizatorilor festivalului, spotul oficial TIFF 2021, o coproducţie Libra Film şi Studio Set, este scris şi regizat de fraţii Anton şi Damian Groves, implicaţi pentru a opta oară în campania de imagine a festivalului. Filmările au avut loc la situl arheologic Cuptoarele Dacice din Medieşu Aurit, cu sprijinul Muzeului Judeţean Satu Mare, şi în Pădurea Hoia din Cluj. Imaginea spotului editat de Bogdan Orcula poartă semnătura lui Edi Pârvu. Pentru a crea o atmosferă cât mai apropiată de realitatea istorică, producătorul Bogdan Crăciun a colaborat cu Asociaţiile Culturale Terra Dacica Aeterna Cluj-Napoca şi Omnis Barbaria Baia Mare. Costumele au fost realizate de Anca Miron şi Sonia Constantinescu, scenografia îi aparţine Ralucăi Ioanovici, iar machiajul a fost realizat de Bianca Boieroiu.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.

(FOTO CREDIT: Nicu Cherciu / TIFF)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania