15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTERedacția în limba maghiară | A Biblia legfontosabb szavai

Redacția în limba maghiară | A Biblia legfontosabb szavai

Publicat în

spot_img
spot_img

Merész kijelentés ugyan, mégis megtehetô, hogy a Szentírás legfontosabb sorai közé tartozik az Úri imádság elsô kérése: “Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved!” Benne van ebben ugyanis mindennek a célja és értelme. Nemcsak az emberi életé vagy a teremtettségé, hanem láthatóké és láthatatlanoké egyaránt. A megváltás szempontjából talán lényegesebbnek tûnik a János 3,16: “Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta…” Azonban az ember szabadítása fontos ugyan, de csak egy része a teremtés kihívásainak. Az istendicsôítés, a Szentháromság imádata a legfôbb célja mindennek. Ezért nagyon fontos közelebb jutnunk a Szentháromság titkának megértéséhez. Isten maga jelentette úgy ki magát, mint egy lényegben három személy. Nem három istenünk van tehát, hanem egy, aki Atya, Fiú és Szentlélek, egyenlôképpen Isten.

A Bibliában nem találjuk meg a Szentháromság dogmát, sem annak szó szerinti definicióját. A Szentírás megírása utáni nemzedékeknek jutott az a kiváltság, hogy ezt felismerjék. Sôt, az azt követô generációknak, nekünk magunknak is tisztáznunk kell magunk számára, hogyan és kinek ismerjük meg mennyei Urunkat. Az Ô megismeréséhez vezetô út elsô lépése a saját magunk bûnösségének és veszendô állapotának beismerése. Innen aztán el kell jutnunk annak a belátásához, hogy az önmagában is szeretetközösségként létezô Szentháromság szentnek mondása bekapcsol bennünket abba a nagy imádatba, amely az idôk elôtt, alatt és után is folyik a mennyei trónus elôtt. Nincs nagyobb kiváltság, mint ennek részese lenni.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, NYC

Articole recente

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Ministrul Muncii: Nu se poate trăi cu salariul minim în România 

Ministrul a precizat că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.

Accident cumplit pe Calea Moților, în Cluj

Traficul este închis complet pe Calea Moților

Mai multe articole de același fel

A Fiu mindvégig kitartott

Nem volt senki a kereszt alatt, aki biztatta vagy bátorította volna a szenvedô Jézus Krisztust. Gyalázkodás, gúny és szidalmak jutottak osztályrészéül. A kísértô az ôt körülvevôket használta fel arra, hogy eltérítse küldetésétôl.

Római katona sors

A bûn ellenállhatatlan erejének jó példáját adják azok a római katonák, akik Jézus Krisztus megverésében és megalázásában részt vesznek a keresztrefeszítés elôtt.

Ki volt Barabás?

Nem sokan tudják, hogy a Jézus Krisztus helyett szabadon bocsátott lázadónak a családneve volt Barabás. A Máté írása szerinti evangélium 27. része 16. versének egy szöveg variánsa azonban még ôrzi ennek a férfinek a második nevét, amelyet ma keresztnévnek nevezünk.