fbpx
12.6 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTERedacția în limba maghiară | A Biblia legfontosabb szavai

Redacția în limba maghiară | A Biblia legfontosabb szavai

Publicat în

spot_img
spot_img

Merész kijelentés ugyan, mégis megtehetô, hogy a Szentírás legfontosabb sorai közé tartozik az Úri imádság elsô kérése: “Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved!” Benne van ebben ugyanis mindennek a célja és értelme. Nemcsak az emberi életé vagy a teremtettségé, hanem láthatóké és láthatatlanoké egyaránt. A megváltás szempontjából talán lényegesebbnek tûnik a János 3,16: “Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta…” Azonban az ember szabadítása fontos ugyan, de csak egy része a teremtés kihívásainak. Az istendicsôítés, a Szentháromság imádata a legfôbb célja mindennek. Ezért nagyon fontos közelebb jutnunk a Szentháromság titkának megértéséhez. Isten maga jelentette úgy ki magát, mint egy lényegben három személy. Nem három istenünk van tehát, hanem egy, aki Atya, Fiú és Szentlélek, egyenlôképpen Isten.

A Bibliában nem találjuk meg a Szentháromság dogmát, sem annak szó szerinti definicióját. A Szentírás megírása utáni nemzedékeknek jutott az a kiváltság, hogy ezt felismerjék. Sôt, az azt követô generációknak, nekünk magunknak is tisztáznunk kell magunk számára, hogyan és kinek ismerjük meg mennyei Urunkat. Az Ô megismeréséhez vezetô út elsô lépése a saját magunk bûnösségének és veszendô állapotának beismerése. Innen aztán el kell jutnunk annak a belátásához, hogy az önmagában is szeretetközösségként létezô Szentháromság szentnek mondása bekapcsol bennünket abba a nagy imádatba, amely az idôk elôtt, alatt és után is folyik a mennyei trónus elôtt. Nincs nagyobb kiváltság, mint ennek részese lenni.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, NYC

Árpád Drótos

Articole recente

CJ Maramureș a alocat un milion de lei, fonduri nerambursabile, pentru domeniul culturii

Fondul de un milion de lei a fost aprobat de consilierii judeţeni pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor în domeniul culturii

Șoareci morţi, praf, mucegai și gândaci de bucătărie, găsiți de comisarii de la Protecţia Consumatorului în cantina unui colegiu din Timişoara

Cantina Colegiului Tehnic ”Henri Coandă” din Timişoara a fost închisă de inspectorii de la Protecţia Consumatorului

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Teodor Bulza: „Cinstea și gramatica -vocația și crezul vieții mele”

Mai multe articole de același fel

Virágvasárnap

Ha nem vigyázunk, könnyen félreértelmezhetjük Virágvasárnapot és üzenetét. Sikerorientált világunk jó leckét kap ettôl az ünneptôl. Jézus Krisztus ugyanis Virágvasárnap kapcsán tanít meg bennünket arra, hogyan kell igazán sikeresnek lenni.

O călugăriţă în vârstă de 107 ani din Alba, fostă învățătoare la Blaj și Cluj-Napoca, a fost distinsă cu Ordinul „Preasfânta Treime”

Potrivit unui comunicat transmis de Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş, Ordinul „Preasfânta Treime” a fost înmânat de episcopul auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, Cristian Crişan, cu ocazia vizitei pastorale pe care a efectuat-o duminică, 10 martie, în Parohia greco-catolică Sighişoara.