Germania va susţine şi anul acesta cu peste un milion de euro profesorii calificaţi care lucrează în învăţământul de limba germană din România, a anunţat Ambasada Germaniei la Bucureşti.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Acordul cu privire la sprijinul de 1,215 milioane de euro a fost semnat vineri, la Bucureşti, de către ambasadorul Cord Meier-Klodt şi de Klaus-Harald Sifft, directorul executiv al Fundaţiei Saxonia din Râşnov, care coordonează programul.

În cadrul proiectului care vizează reducerea deficitului de cadre didactice şi încurajarea tinerilor profesori de limba germană să înceapă o carieră în domeniul învăţământului, aproximativ 730 de profesori şi 200 de educatori – care lucrează în învăţământul public de limba germană din România – se pot înscrie pentru a primi sprijin în vederea achiziţionării de materiale didactice şi participării la diverse programe de instruire. Din suma oferită de statul german va fi acordat sprijin şi autorilor care redactează manuale pentru şcolile de limba germană (în care limba germană este
predată ca limba maternă, nu ca limbă străină).

“Este extrem de important ca în şcolile germane din România să predea profesorii bine pregătiţi, entuziaşti şi dedicaţi. Eforturile lor trebuie recompensate, aici poate fi de ajutor Fundaţia Saxonia. Cu sprijinul nostru financiar, putem face ca peste 900 de profesori şi educatori să îşi continue cariera didactică”, a declarat ambasadorul Germaniei la Bucureşti.

“Proiectul îşi propune să compenseze faptul că sectorul privat poate deveni mai atractiv pentru aceste persoane. Cariera didactică necesită vocaţie şi angajament, însă fără apreciere financiară, există un risc foarte mare ca oamenii să îşi dorească să lucreze în sectorul privat, unde unele locuri de muncă sunt plătite mult mai bine. În cei şase ani de când avem la dispoziţie acest sprijin financiar, am reuşit să menţinem la acelaşi nivel numărul de profesori şi educatori care lucrează în şcolile şi grădiniţele minorităţii germane din România”, a declarat directorul general al Fundaţiei Saxonia, Klaus-Harald Sifft.

Potrivit datelor disponibile pe pagina de internet a Fundaţiei Saxonia, care funcţionează de aproape trei decenii, guvernul
federal german şi Ministerul de Interne din Germania oferă sprijin pentru dezvoltare economică încă din 1992, sprijin de care au beneficiat întreprinderi mici şi mijlocii, respectiv asociaţii agricole din judeţele Sibiu, Braşov, Covasna, Mureş, Alba, Hunedoara, Cluj şi Bistriţa-Năsăud.

În prezent, fundaţia acordă împrumuturi avantajoase persoanelor fizice autorizate şi afacerilor de familie înregistrate în judeţele Alba, Mureş, Harghita, Covasna, Sibiu, Braşov, Hunedoara şi Bistriţa-Năsăud, pentru achiziţionarea de active de până la 35.000 de euro. Potrivit site-ului, prin asta, statul german sprijină minoritatea germană din România, însă participarea la programe nu este condiţionată de apartenenţa la minoritatea germană.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania