15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEProteste la Budapesta față de planurile unei universităţi chineze de a deschide...

Proteste la Budapesta față de planurile unei universităţi chineze de a deschide un campus în oraș

Publicat în

spot_img
spot_img

Mii de unguri, dintre care unii au purtat pancarde inscripţionate cu ”trădare”, au protestat, sâmbătă, faţă de planurile unei companii chineze de a deschide un campus la Budapesta, transmite Reuters.

Oponenţii liberali ai premierului naţionalist Viktor Orban îl acuză pe acesta de apropierea de China şi se tem că înfiinţarea campusului respectiv va reduce calitatea educaţiei superioare şi va ajuta Beijingul să îşi sporească influenţa în Ungaria şi Uniunea Europeană.

“Nu sunt de acord cu consolidarea relaţiei feudale a ţării noastre cu China”, a declarat Patrik, un student de 22 de ani care a refuzat să-şi dea numele complet, la protestul din capitala Ungariei. El a spus că fondurile ar trebui utilizate ”pentru a ne îmbunătăţi propriile universităţi, în loc să construim una chineză”.

Guvernul a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai, în aprilie, privind construirea campusului într-un amplasament din Budapesta, unde anterior fusese planificat un centru de cazare pentru studenţi maghiari.

Eexcutivul a afirmat că Fudan este o instituţie de talie mondială, iar campusul ”ar permite studenţilor să înveţe de la cei mai buni”.

 Agenţia de presă MTI l-a citat pe Tamas Schanda, un secretar de stat în guvern, declarând că protestul de sâmbătă este inutil şi că respinge ”isteria politică” bazată pe bârfe nefondate şi informaţii mass-media.

Politicienii şi economiştii de opoziţie au criticat ceea ce spun că vor fi costurile ridicate ale proiectului şi lipsa de transparenţă.

Primarul din Budapesta se opune planului.

“Fidesz vinde cu ridicata locuinţele studenţilor maghiari şi viitorul lor, doar pentru a putea aduce universitatea de elită a dictaturii Chinei în ţară”, au declarat organizatorii protestului de sâmbătă, pe Facebook.

Beijingul a declarat săptămâna aceasta că ”câţiva politicieni maghiari” încearcă să atragă atenţia şi să împiedice cooperarea dintre China şi Ungaria.

Orban a construit legături cordiale cu China, Rusia şi alte guverne neliberale, în timp ce intră în contradicţie cu aliaţii occidentali prin limitarea independenţei cercetării ştiinţifice, a sistemului judiciar şi a mass-media.

Premierul se confruntă cu o opoziţie unificată pentru prima dată de la preluarea puterii în 2010, înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în 2022.

Sursa text si foto: Reuters

Articole recente

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Mai multe articole de același fel

Britanicii și-au luat rămas bun de la Regina lor

Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a, a fost coborât - în jurul orei 19.00, ora României - în cripta "Royal Vault" din Capela St George de la Castelul Windsor

Ungaria se angajează să-şi îndeplinească angajamentele faţă de Comisia Europeană, pentru deblocarea fondurilor UE

Comisia Europeană a propus duminică statelor membre să suspende 7,5 miliarde de euro din finanţarea europeană către țara vecină din cauza riscurilor legate de corupţie, în aşteptarea implementării reformelor

Preşedinţia UE cere crearea unui tribunal pentru crimele de război din Ucraina

Apelul intervine după descoperirea a circa 450 de morminte la periferia Izium, oraş în nord-estul Ucrainei recucerit de la ruşi săptămâna trecută, unele dintre corpurile exhumate prezentând urme de tortură.