Mii de unguri, dintre care unii au purtat pancarde inscripţionate cu ”trădare”, au protestat, sâmbătă, faţă de planurile unei companii chineze de a deschide un campus la Budapesta, transmite Reuters.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Oponenţii liberali ai premierului naţionalist Viktor Orban îl acuză pe acesta de apropierea de China şi se tem că înfiinţarea campusului respectiv va reduce calitatea educaţiei superioare şi va ajuta Beijingul să îşi sporească influenţa în Ungaria şi Uniunea Europeană.

“Nu sunt de acord cu consolidarea relaţiei feudale a ţării noastre cu China”, a declarat Patrik, un student de 22 de ani care a refuzat să-şi dea numele complet, la protestul din capitala Ungariei. El a spus că fondurile ar trebui utilizate ”pentru a ne îmbunătăţi propriile universităţi, în loc să construim una chineză”.

Guvernul a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai, în aprilie, privind construirea campusului într-un amplasament din Budapesta, unde anterior fusese planificat un centru de cazare pentru studenţi maghiari.

Eexcutivul a afirmat că Fudan este o instituţie de talie mondială, iar campusul ”ar permite studenţilor să înveţe de la cei mai buni”.

 Agenţia de presă MTI l-a citat pe Tamas Schanda, un secretar de stat în guvern, declarând că protestul de sâmbătă este inutil şi că respinge ”isteria politică” bazată pe bârfe nefondate şi informaţii mass-media.

Politicienii şi economiştii de opoziţie au criticat ceea ce spun că vor fi costurile ridicate ale proiectului şi lipsa de transparenţă.

Primarul din Budapesta se opune planului.

“Fidesz vinde cu ridicata locuinţele studenţilor maghiari şi viitorul lor, doar pentru a putea aduce universitatea de elită a dictaturii Chinei în ţară”, au declarat organizatorii protestului de sâmbătă, pe Facebook.

Beijingul a declarat săptămâna aceasta că ”câţiva politicieni maghiari” încearcă să atragă atenţia şi să împiedice cooperarea dintre China şi Ungaria.

Orban a construit legături cordiale cu China, Rusia şi alte guverne neliberale, în timp ce intră în contradicţie cu aliaţii occidentali prin limitarea independenţei cercetării ştiinţifice, a sistemului judiciar şi a mass-media.

Premierul se confruntă cu o opoziţie unificată pentru prima dată de la preluarea puterii în 2010, înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în 2022.

Sursa text si foto: Reuters

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania