Protestele masive de la Budapesta împotriva construirii unui campus al Universității Fudan din China au determinat guvernul ungar să reconsidere decizia de a permite acestei controversate universități să vină în Ungaria.  Instituţia ar avea legături cu spionajul chinez, iar în țara de orinine, China, universitatea are propria sa școală de spioni. De asemenea, e considerată o școală de elită a Partidului Comunist.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Guvernul Ungariei nu exclude ideea organizării unui referendum în 2023, ca odată ce condiţiile investiţiei vor fi deja cunoscute, locuitorii Budapestei să decidă dacă doresc o Universitate Fudan în oraşul lor, a declarat ministrul Gergely Gulyás din cadrul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, într-un interviu acordat publicaţiei maghiare Mandiner.

Întrebat de presă dacă presupunerea opoziţiei este adevărată – şi anume că Universitatea Fudan reprezintă o dovadă a
angajamentului guvernului faţă de est, în loc de un angajament faţă de vest – Gulyás a spus: “Nu trebuie să facem declaraţii de loialitate faţă de vest; fiind membri ai NATO şi UE, aparţinem lumii occidentale, astfel că în ciuda disputelor pe care le avem, aliaţii noştri sunt aceştia. Înţelegem limba lor, chiar dacă nu o iubim întotdeauna”.

Ministrul a adăugat că Ungaria face parte din sistemul federal occidental, dar caută să aibă relaţii echitabile cu puterile majore ale lumii, inclusiv cu China şi Rusia.

Întrebat dacă va exista sau nu o Universitate Fudan la Budapesta, Gergely Gulyás a spus: în acest moment este prea devreme pentru organizarea unei dezbateri publice despre această universitate. O decizie va putea fi luată atunci când vor exista planuri şi condiţii financiare clare, ceea ce este de aşteptat să mai dureze un an şi jumătate.

Întrebat de MTI, ministrul ungar a relatat că un referendum cu privire la Universitatea Fudan ar putea avea loc în 2023, întrucât planificarea se va afla în curs până în a doua jumătate a anului 2022.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania