15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEDupă protestele masive, guvernul ungar anunță referendum pentru universitatea chineză de la...

După protestele masive, guvernul ungar anunță referendum pentru universitatea chineză de la Budapesta

Publicat în

spot_img
spot_img

Protestele masive de la Budapesta împotriva construirii unui campus al Universității Fudan din China au determinat guvernul ungar să reconsidere decizia de a permite acestei controversate universități să vină în Ungaria.  Instituţia ar avea legături cu spionajul chinez, iar în țara de orinine, China, universitatea are propria sa școală de spioni. De asemenea, e considerată o școală de elită a Partidului Comunist.

Guvernul Ungariei nu exclude ideea organizării unui referendum în 2023, ca odată ce condiţiile investiţiei vor fi deja cunoscute, locuitorii Budapestei să decidă dacă doresc o Universitate Fudan în oraşul lor, a declarat ministrul Gergely Gulyás din cadrul Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, într-un interviu acordat publicaţiei maghiare Mandiner.

Întrebat de presă dacă presupunerea opoziţiei este adevărată – şi anume că Universitatea Fudan reprezintă o dovadă a
angajamentului guvernului faţă de est, în loc de un angajament faţă de vest – Gulyás a spus: “Nu trebuie să facem declaraţii de loialitate faţă de vest; fiind membri ai NATO şi UE, aparţinem lumii occidentale, astfel că în ciuda disputelor pe care le avem, aliaţii noştri sunt aceştia. Înţelegem limba lor, chiar dacă nu o iubim întotdeauna”.

Ministrul a adăugat că Ungaria face parte din sistemul federal occidental, dar caută să aibă relaţii echitabile cu puterile majore ale lumii, inclusiv cu China şi Rusia.

Întrebat dacă va exista sau nu o Universitate Fudan la Budapesta, Gergely Gulyás a spus: în acest moment este prea devreme pentru organizarea unei dezbateri publice despre această universitate. O decizie va putea fi luată atunci când vor exista planuri şi condiţii financiare clare, ceea ce este de aşteptat să mai dureze un an şi jumătate.

Întrebat de MTI, ministrul ungar a relatat că un referendum cu privire la Universitatea Fudan ar putea avea loc în 2023, întrucât planificarea se va afla în curs până în a doua jumătate a anului 2022.

Articole recente

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Ministrul Muncii: Nu se poate trăi cu salariul minim în România 

Ministrul a precizat că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.

Mai multe articole de același fel

Britanicii și-au luat rămas bun de la Regina lor

Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a, a fost coborât - în jurul orei 19.00, ora României - în cripta "Royal Vault" din Capela St George de la Castelul Windsor

Ungaria se angajează să-şi îndeplinească angajamentele faţă de Comisia Europeană, pentru deblocarea fondurilor UE

Comisia Europeană a propus duminică statelor membre să suspende 7,5 miliarde de euro din finanţarea europeană către țara vecină din cauza riscurilor legate de corupţie, în aşteptarea implementării reformelor

Preşedinţia UE cere crearea unui tribunal pentru crimele de război din Ucraina

Apelul intervine după descoperirea a circa 450 de morminte la periferia Izium, oraş în nord-estul Ucrainei recucerit de la ruşi săptămâna trecută, unele dintre corpurile exhumate prezentând urme de tortură.