Pasionatul de gastronomie tradiţională Mircea Groza, din județul Sălaj, este propunerea Direcției Județene de Cultură pentru titlul onorific “Tezaur Uman Viu”.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“Mircea li Groza li Sâmionu Sălăvastruli Creţuli din Fizeş descinde din stirpe de socăciţe şi scotoceşte, de ani buni, satele Sălajului, cunoaşte lume, întreabă în stânga şi-n dreapta, notează, ţine minte, experimentează, nu stă locului, pasionat fiind de gastronomia tradiţională. De peste 40 de ani, Mircea Groza explorează lumea satului tradiţional sălăjean, vechea bucătărie romană, tainele din vechime ale gustului şi aromelor mâncărurilor din întreg Ardealul, culegând sute de reţete cu poveştile lor cu tot. Mircea Groza este propunerea noastră către Ministerul Culturii, pentru acordarea titlului onorific de “Tezaur Uman Viu”, a anunțat marţi directorul Direcţiei de Cultură Sălaj, Doina Cociş.

Programul „Tezaur Uman Viu” este implementat de Ministerul Culturii și urmăreşte salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale şi care fac, prin talentul şi efortul lor, dovada caracterului excepţional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilităţii acestuia în cadrul comunităţilor.

Pentru ediţia din acest an a programului „Tezaur Uman Viu” au fost depuse 47 de dosare de candidatură, din întreaga ţară. Pot fi acordate anual maximum 15 titluri „Tezaur Uman Viu”.

Câștigătorii vor fi anunţați în 6 septembrie anul acesta.

(SURSA FOTO: Doina Cociş / Facebook)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania

Comentează și tu acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.