78 de studenți de la Universitatea din Oradea și de la Universitatea Emanuel din Oradea s-au înscris și au beneficiat până în prezent de sprijin financiar prin programul local „Make IT in Oradea”.
Valoarea totală a sprijinului a fost de peste 180.000 de lei.
În anul 2018, la propunerea reprezentanților firmelor locale din domeniul IT, Consiliul Local al Municipiului Oradea a aprobat un program de măsuri intitulat „Make IT in Oradea” (Realizează-te în Oradea).
Potrivit Primăriei Oradea, programul a fost lansat la începutul anului 2019 și are drept scop creșterea gradului de interacțiune dintre municipalitate, liceele orădene, universitate și firmele orădene consacrate în domeniul IT, oferind o șansă reală tinerilor pasionați de a rămâne sau (re)veni în Oradea.
Pentru nivelul universitar, programul prevede alocarea de fonduri din bugetul local pentru sprijinirea studenților din alte localități înscriși la universitățile din Oradea, nivel/studii universitare de licență, care învață la specializări cu un curriculum axat pe domeniul IT, pentru acoperirea cheltuielilor cu cazarea și masa. Sunt eligibile spre decontare cheltuielile de cazare asigurate de universitatea la care studentul este înscris.
Condițiile cumulative pentru acordarea sprijinului financiar sunt următoarele: sprijinul financiar se acordă studenților cu domiciliul în alte localități decât Oradea și Zona Metropolitană Oradea, care studiază la una din instituțiile de învățământ superior din Oradea, specializări cu un curriculum axat pe domeniul IT, cursuri cu frecvență, în regim cu / fără taxă (specializările trebuie să cuprindă minimum 2 cursuri semestriale de programare software într-unul dintre limbaje cunoscute (Java, C++, Android, Javascript etc); pentru semestrul I al anilor de studii, sprijinul financiar se acordă studenților care au acumulat cel puțin 75% din creditele aferente primei sesiuni de examene. Pentru semestrul al II-lea, sprijinul financiar se acordă studenților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au promovat anul universitar cu cel puțin 75% din creditele anuale; au realizat stagii de practică/internship/să fie angajați la departamentele de IT/firme locale (din Oradea sau Zona Metropolitană Oradea) din domeniul IT (minimum 60 ore) și au prezentat în acest sens, la secretariatul facultății de care aparțin, adeverință sau contract de muncă.
Răspunderea cu privire la îndeplinirea condițiilor cumulative și obligatorii pentru obținerea sprijinului financiar de către studenți revine facultății la care sunt înscriși.
(FOTO: Pixabay.com)