23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUTârg de primăvară și reconstituirea obiceiului de Ispas, la Muzeul ASTRA din...

Târg de primăvară și reconstituirea obiceiului de Ispas, la Muzeul ASTRA din Sibiu

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul ASTRA din Sibiu organizează duminică, între orele 10.00 – 16.00, Târgul de primăvară și reconstituirea obiceiului de Ispas. Evenimentele vor avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, gospodăria din Rășinari, sectorul păstorit.

Prin intermediul Târgului de primăvară, producători tradiționali din Rășinari și Sebeșu de Jos prezintă vizitatorilor Muzeului ASTRA roadele muncii lor: produse apicole, țesături și haine cu motive tradiționale, produse din lapte de oaie, dulcețuri, siropuri și zacuscă. La fel ca la orice târg, vizitatorii vor putea afla detalii despre resursele locale folosite de producători, modalitatea de realizare și vor putea degusta bucatele a căror tradiție merge mult în urmă. Evenimentul are și o componentă de reconstituire a obiceiului de Ispas. Cu această ocazie, publicul va afla mai multe despre proprietățile leușteanului și utilizarea acestuia în obiceiuri specifice zilei de Ispas în localitatea Rășinari, prin reconstituiri în muzeu.

,,În seara dinaintea Înălțării Domnului, rășinărenii duc leuștean la troițe, la crucile celor adormiți din neamurile lor și aprind lumânări. Tot în seara dinaintea praznicului, se pune leuștean sub pernă sau chiar în dreptul mijlocului, pentru a se dormi peste noapte pe leuștean, existând credința că acesta va ocroti persoana respectivă, făcând-o mai sănătoasă pentru tot anul. Obiceiul s-a transformat în timp, deoarece, la începutul sec XX, în Monografia Satului Rășinariu, 1915, scrisă de Victor Păcală citim: <<Tot poporul, cu preoții în frunte, iese afară la câmp, unde se face slujbă la bucate și se botează toți cei de față…În ziua aceasta, fetele se încing peste mijloc cu leuștean, ca să nu le doară șalele sau să nu le strice strigoile… Mai demult se înfășurau și stâlpii porții cu leuștean>>. Duminică, tinerii din Rășinari ne vor duce mai aproape de satul de altădată: vor pune leuștean la poarta gospodăriei și vor împodobi troița de zidărie transferată din Rășinari, Crucea din Capul Satului, ce datează de la sfârșitul secolului al XVIII, având în interior pictate scene biblice de o acuratețe deosebită”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA

Evenimentul este organizat de Muzeul ASTRA în cadrul proiectului „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generație în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Articole recente

Expoziții, conferințe și dezbateri sub umbrela creativității la Festivalul ZAIN din Cluj-Napoca

În 2022, ZAIN este despre viitorul muncii și cum va arăta el.

Sibiu a fost, timp de două zile, capitala IT-ului românesc, cu ocazia Sibiu Innovation Days

Sibiu Innovation Days este un reper pe harta inovației din România, jucând un rol important în dezvoltarea rețelelor de colaborare între specialiști din industrie, administrație și comunitatea de cercetare academică.

Astra Film Festival 2022, teleportare în viitor cu filme imersive și proiecții Full DOM la Sibiu

Cea de-a XXIX -a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sibiu, Astra Film Festival, se va desfășura  anul acesta între 9 și 16 octombrie.

Primăria Timișoara pregăteşte cea mai mare investiţie realizată până acum în termoficarea centralizată din oraş

Consiliul Local a adoptat, vineri, proiectul prin care cofinanţarea din bugetul local destinată acestei achiziţii este estimată la 1 milion de lei.

Mai multe articole de același fel

Sibiu a fost, timp de două zile, capitala IT-ului românesc, cu ocazia Sibiu Innovation Days

Sibiu Innovation Days este un reper pe harta inovației din România, jucând un rol important în dezvoltarea rețelelor de colaborare între specialiști din industrie, administrație și comunitatea de cercetare academică.