Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) a creat în ultima vreme mai multe programe pentru a-i atrage pe elevii cu rezultate deosebite.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În general, cei care își doresc să studieze în străinătate sunt tinerii cu performanțe, care au participat la diverse concursuri și au spirit inovator, pe care orice instituție de învățământ îi dorește, așa că pot fi admiși la Universitatea Politehnica Timișoara pe baza unui CV educațional la specializările din zona IT sau la Facultatea de Arhitectură.

Potrivit UPT, datele UNESCO arată că aproximativ 40.000 de studenți români învață la universități din străinătate. Un sfert dintre ei sunt înmatriculați la universitățile din Marea Britanie, țară care și-a schimbat politica de acordare a împrumuturilor către tineri, după ieșirea din Uniunea Europeană. Această situație, dar și faptul că există temeri din partea tinerilor de a pleca în străinătate, din cauza pandemiei de coronavirus, a dus la o scădere a interesului elevilor de clasa XII-a pentru universitățile din străinătate.

“Din discuțiile purtate cu directorii liceelor de elită din vestul țării rezultă că numărul elevilor care vor să meargă la studii universitare în străinătate este în scădere. Putem vorbi de două motive: pe de-o parte pandemia de coronavirus i-a făcut să se reorienteze către o universitate din România, pe de altă parte Brexitul a îngreunat accesul la împrumuturile guvernamentale”, a declarat rectorul UPT, Florin Drăgan.

Pentru a înțelege mai bine de ce absolvenții de liceu merg să studieze în străinătate, reprezentanții Universității Politehnica Timișoara au discutat cu studenți care sunt deja înmatriculați la facultăți din vestul Europei. Cel mai important motiv pentru care au ales să părăsească țara a fost faptul că în țări precum Marea Britanie, Germania sau Olanda, universitățile pun accent pe cercetare.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania