11.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUAtelier de extragere a mierii din faguri, la Muzeul ASTRA din Sibiu

Atelier de extragere a mierii din faguri, la Muzeul ASTRA din Sibiu

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va găzdui un atelier interactiv de extragere a mierii din faguri, joi, între orele 10.00 – 16.00, în curtea gospodăriei din Sebeșu de Jos.

Vor fi folosiți patru stupi,  două buduroaie (stupi vechi), rame cu miere, zeci de lumânări din ,,ceară curată”, făcută de boștinarii din Sebeșu de Jos. Trei producători apicoli tradiționali vor aduce mai multe borcane cu miere pentru a le oferi vizitatorilor spre degustare.

Evenimentul face parte din programul cultural de punere în valoare a noului circuit expoziţional, dezvoltat în cadrul proiectului Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

,,Rolul acestui atelier apicol este de a arăta metodele apicole tradiționale și moderne, lucrul cu albinele, modul de folosire a uneltelor apicole, pașii de parcurs pentru extragerea mierii și a lipirii fagurilor pe cadrul de lemn, folosirea afumătorului apicol, dar și prezentarea diverselor produse apicole și a frumoaselor lumânări din ceară curată. Gospodăria de boștinar este locul ideal în care, prin intermediul atelierelor practice și a instrumentarului traditional, să parcurgem întreg drumul atât al apiculturii cât și al boștinăritului. Cele două ocupații tradiționale sunt strâns legate între ele, apicultorii, prin extragerea mierii din faguri, produceau boștina sau reziduurile de ceară care deveneau o resursă valoroasă pentru boștinarii care o transformau în sloiul de ceară, utilizat apoi la realizarea diverselor forme de lumânări.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf la Muzeul ASTRA.

(SURSA FOTO: Muzeul ASTRA)

Articole recente

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Ministrul Muncii: Nu se poate trăi cu salariul minim în România 

Ministrul a precizat că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.

Accident cumplit pe Calea Moților, în Cluj

Traficul este închis complet pe Calea Moților

Mai multe articole de același fel

Trafic întrerupt mai bine de două ore pe Transfăgărășan din cauza unor căderi de pietre pe carosabil

Traficul rutier a fost întrerupt mai bine de două ore pe DN 7C Transfăgărăşan, între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac, din cauza unor căderi de pietre pe carosabil și a lucrărilor de îndepărtare a acestora.