FOTO | Lacul Beliș – Fântânele, acoperit de gunoaie. 3.500 de saci cu deșeuri, strânși de voluntari

0
75

Lacul Beliș – Fântânele din județul Cluj, unul dintre cele mai frumoase lacuri din Munții Apuseni, a fost acoperit de gunoaie, peste 100 de voluntari de la Clubul Alpin Român – Filiala Cluj și Master Adventure organizând o amplă acțiune de ecologizare în zonă.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În weekend-ul 4 – 6 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, voluntarii au strâns 3.500 de saci de deșeuri.

“Stând printre mormanele de deșeuri timp de două zile, în ture efective de lucru de câte 8 ore, pe uscat sau pe apă, pe jos sau din caiace/canoe, ne-am dat seama fiecare că e vorba de mai mult decât o implicare fizică – e implicare emoțională, iar controlul psihic manifestat ne-a demonstrat că cei 120 de voluntari nu au fost doar prezenți, ei au fost cei mai perseverenți, dedicați și au pornit la drum cu un scop bine definit provenit dintr-un principiu sănătos – acela că NATURA este si CASA LOR! Vă mulțumim din suflet! (…) Zilele de sâmbătă și duminică au fost dedicate acțiunilor de igienizare și am început în forță imediat după deschiderea oficială din tabăra de bază, unde voluntarii au avut onoarea de a afla o mică parte din detaliile specifice Parcului Natural Apuseni și Clubului Alpin Român Filiala Cluj, de a înțelege rolul partenerilor cu privire la conservarea biodiversității și protejarea naturii, moment de conștientizare urmat de instructajul tehnic și de mediu specific evenimentului”, a transmis administrația Parcului Natural Apuseni.

“După ziua intensă de sâmbătă, cu muncă epuizantă pentru voluntari, în condiții dificile în teren accidentat și printre bușteni uriași plutitori, ne-am încheiat ziua cu bine igienizând toată aria propusă mai puțin fundătura din golful problemă unde era o aglomerare infernală de deșeuri. O echipă de uscat și una de apă s-a deplasat din nou duminică în golful Mestecăniș pentru a încerca să finalizeze igienizarea acelei fundături din golful problematic. Echipa de apă beneficia de mici caiace agile care se puteau strecura printre uriașii bușteni și aruncau pe uscat pet-urile care erau colectate apoi de echipa de uscat. În ciuda efortului susținut și după două zile și circa 35 de oameni mobilizați nu se reușește eliberarea integrală a fundăturii din capătul golfului, însă arată decent acum. Randamentul excelent al acțiunii, cu o medie de 14,5 saci/voluntar/zi și un număr total de circa 3500 de saci colectați demonstrează o bună organizare și faptul că voluntarii nu au făcut deplasarea la Beliș pentru agrement, au venit hotărâți să schimbe ceva, vor munți mai curați și oameni mai responsabili în relația cu natura! Vom reveni în 2022 pentru a termina ce am început acum, vom fi mai mulți, mai bine organizați, mai puternici, vom face ca acest frumos lac să arate așa cum merită, ca un acvariu curat în Apuseni”, a spus Ovidiu Motioc, de la Clubul Alpin Român.

Relatarea completă o găsiți pe blogul Clubului Alpin Român.

Parteneri ai acțiunii de ecologizare: Brinel-30 de ani, NetMatch, Vector Direct Properties, Rock’n Snow, Ture cu caiacul, Master Adventures, Outdoor Experience, Adventure Center, Centrul de scufundări Transilvania, Logic Green,  HaiLaBelis, Adriana Andreica, saci-plasa.com, SC Construcții Comert S&Z, Rolicom Cluj,  Music Hub, UMT Software, RNP Romsilva prin Directia Silvica Cluj – Ocolul Silvic Belis , Salvamont Cluj, Primaria Belis.

(FOTO CREDIT: Timea Izsak, Florin Coras, Gabriel Pacurariu)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania