15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIINȚĂ, INOVAȚIE ȘI CERCETAREProiect de cercetare în premieră în Arhipelagul Galapagos, coordonat de specialiștii de...

Proiect de cercetare în premieră în Arhipelagul Galapagos, coordonat de specialiștii de la USAMV Cluj-Napoca

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca va coordona, prin specialiștii de la Disciplina de Parazitologie și Boli, un proiect demarat, în premieră, cu cercetători de la Universitatea San Francisco din Quito (Ecuador), în Arhipeleagul Galapagos.

Proiectul de cercetare va începe în 1 iulie anul acesta și vizează studii aprofundate asupra unei specii endemice și catalogată ca periclitată de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN): leul de mare de Galapagos, Zalophus wollebaeki.

Potrivit USAMV, din cauza contactului cu câinii domestici din zonă și mai ales cu bolile infecțioase și parazitare ale acestora, există riscul ca agenții patogeni să se transmită leilor de mare, cu apariția de mortalități semnificative la aceștia din urmă. Astfel, obiectivul major al noului proiect de cercetare va fi înțelegerea riscului reprezentat de Dirofilaria immitis, agentul dirofilariozei cardiace a câinilor, asupra leilor de mare de Galapagos, fiind primul studiu de acest fel din arhipelag.

“Dirofilarioza cardiacă a fost, cel mai probabil, introdusă în Galapagos odată cu câinii aduși aici de primii coloniști. Parazitul se transmite între câini prin intermediul țânțarilor, cele trei specii de țânțari din Galapagos fiind și ele introduse aici, accidental, de către om. Totuși, în ciuda dovezilor existente despre desfășurarea unui ciclul biologic activ la câini, nu există la ora actuală niciun studiu care să evalueze riscul de transmitere către leii de mare. Din păcate, aceste aspecte nu au fost investigate până în prezent de nicio echipă de cercetare, iar ideea acestei colaborări cu colegii din Ecuador a venit după ce aceștia au descoperit în urmă cu câteva luni, paraziți în cordul unui leu de mare găsit mort pe Insula San Cristobal”, a declarat prof. dr. Andrei Daniel Mihalca, coordonatorul proiectului.

Astfel, în mod specific, specialiștii USAMV Cluj-Napoca vor evalua frecvența infecțiilor cu acest parazit la câini și pisici, prezența paraziților în țânțari și comportamentul și spectrul de gazde al țânțarilor.

Echipa de la USAMV Cluj-Napoca care va merge în Galapagos este formată din prof. dr. Andrei Mihalca, drd. Carla Culda, a cărei temă principală a tezei de doctorat este chiar acest proiect, și încă patru studenți ai Facultății de Medicină Veterinară.

Faza pilot a acestui proiect se va desfășura pe Insula San Cristobal și va avea o durată de trei luni. “Programul de lucru în teren va fi extrem de încărcat și va consta în amplasarea de capcane pentru țânțari în apropierea coloniilor de lei de mare, dar și lângă așezările umane, precum și recoltarea de probe de sânge de la câini. Apoi va urma multă muncă de laborator pentru analiza probelor, identificarea speciilor de țânțari și crearea bazelor de date”, a declarat drd. Carla Culda.

În Galapagos, echipa de la USAMV Cluj-Napoca va fi sprijinită logistic și de cercetătorii Renato Leon (expert în Entomologie medicală) și Jaime Grijalva (medic veterinar și expert în Ecologia populațiilor canine).

Articole recente

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Mai multe articole de același fel