15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIECe amenzi riscă șoferii care intră cu maşina în zonele pietonale din...

Ce amenzi riscă șoferii care intră cu maşina în zonele pietonale din Oradea

Publicat în

spot_img
spot_img

Conducătorii auto care vor intra cu mașinile în zonele pietonale de pe raza municipiului Oradea vor risca amenzi de 2.500 de lei.

Potrivit Primăriei Oradea, sancțiunea este prevăzută în noul Regulament privind accesul controlat al vehiculelor în Zona Pietonală Centrală din municipiul Oradea, care va intra în dezbatere publică de joi și care va putea fi consultat timp de 30 de zile pe site-ul instituției.

Potrivit noului regulament, este interzis accesul autovehiculelor pe: Str. Republicii – pietonal (tronsonul cuprins între str. Iosif Vulcan și str. Gheorghe Dima); Piața Unirii – pietonal (zona din anexa nr. 1 a hotărârii); Str. Vasile Alecsandri; Piața Ferdinand – pietonal (zona din anexa nr. 2 a hotărârii); Str. Aurel Lazăr (zona din anexa nr. 3 a hotărârii); Str. Libertății – pietonal (zona din anexa nr. 4 a hotărârii); Str. Pictor Grigorescu;

Excepție fac vehiculele riveranilor a căror intrare în imobil se poate realiza numai de pe pietonal şi a autovehiculelor care asigură transportul de valori la/de la instituţiile bancare.

Pentru autovehiculele care aprovizionează magazinele şi celelalte spaţii comerciale din zona pietonală reglementată şi care nu au posibilităţi alternative de acces din afara zonei, este permis accesul în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 7.00 – 9.30.

De asemenea, este strict interzis accesul oricăror autovehicule, indiferent de masa maximă autorizată și/sau deținătorul acestora: în Pasajul Vulturul Negru; în Piața Unirii – pietonal  (zona din anexa nr. 1 a hotărârii); în Piața Ferdinand – pietonal (zona din anexa nr. 2 a hotărârii); pe str. Moscovei – partea pietonală, tronson modernizat (zona din anexa nr. 2 a hotărârii); pe str. Aurel Lazăr (zona din anexa nr. 3 a hotărârii); pe str. Libertății – pietonal (zona din anexa nr. 4 a hotărârii); pe str. Iosif Vulcan – alei pietonale (zona din anexa nr. 4 a hotărârii); pe toate zonele verzi figurate corespunzător în anexele hotărârii.

Aceste spații sunt destinate exclusiv pietonilor. Contravenienţii vor plăti şi prejudiciile materiale provocate

„Nu mi se pare normal, având în vedere că în apropierea zonelor pietonale, pe o rază de circa 500 de metri sau mai puțin, sunt locuri de parcare asigurate, avem câte o parcare supraetajată sau subterană în zonă, de exemplu, parcările de pe Independenței, din zona Tribunalului sau de pe str. Brașovului, să existe totuși persoane care parchează în noile zone pietonale realizate. Dacă tot vrei să îți lași mașina pe pietonală, atunci trebuie să plătești amenda de 2500 de lei, care, potrivit legii, dacă este achitată în termen de 15 zile, se înjumătățește”, a declarat primarul Oradiei, Florin Birta.

Cei care încalcă regulamentul nu vor fi sancționați doar pentru accesul auto în zonele pietonale, ci și pentru eventualele daune provocate. Acestea din urmă vor fi consemnate în procesul verbal de constatare și sancționare a contravenției ori anexele la acesta.     

„Ca o noutate în acest Regulament, în procesul verbal pe care îl va întocmi polițistul local vor fi trecute și prejudiciile materiale pe care le-au cauzat cei care au intrat în aceste zone. Spre exemplu, pe strada Aurel Lazăr, de când a fost finalizată, mulți dintre stâlpișorii care iluminează zona au fost loviți de mașini și dezafectați. O anexă la acest regulament va cuprinde, spre exemplu, prețul unui stâlpișor de iluminat, prețul unui metru pătrat de gazon, iar polițistul local care a constatat fapta va trece pe lângă amenda contravențională și contravaloarea prejudiciilor pentru a fi recuperată ulterior. Constatarea agentului se poate face atât la fața locului, cât și prin camerele de filmat care au fost montate, dacă se poate stabili exact numărul de înmatriculare sau se vede clar cine a produs daunele. Primăria nu va mai fi obligată să meargă în instanță să depună plângere pentru recuperarea acestor prejudicii, întrucât procesul verbal devine executoriu în momentul în care intră ca debit în Primărie și astfel se vor recupera sumele necesare”, a precizat Florin Birta..

În perimetrele reglementate vor fi montate plăcuțe adiționale privind restricțiile în zonă și sancțiunile contravenționale aplicabile. Constatarea și sancționarea contravențiilor va fi făcută de Poliția Locală Oradea.

(FOTO: Primăria Oradea)

Articole recente

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Ministrul Muncii: Nu se poate trăi cu salariul minim în România 

Ministrul a precizat că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.

Accident cumplit pe Calea Moților, în Cluj

Traficul este închis complet pe Calea Moților

Mai multe articole de același fel