8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALSalvaţi Copiii Târgu Mureş deschide trei noi programe destinate copiilor cu părinţi...

Salvaţi Copiii Târgu Mureş deschide trei noi programe destinate copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Publicat în

spot_img
spot_img

Asociaţia “Salvaţi Copiii” Târgu Mureş deschide, în judeţul Mureş, trei noi programe destinate copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, astfel încât aceştia să fie protejaţi şi feriţi de riscurile sociale, psiho-emoţionale şi educaţionale. Datele oficiale arată că peste 80.000 dintre copii, la finalul anului 2019, au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

La finalul anului 2019, în România existau 86.263 copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate (unul sau amândoi) – arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Dintre aceştia, 22.662 aveau ambii părinţi plecaţi peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susţinător este plecat. La nivelul Regiunii Centru, sunt raportaţi 6806 copii (1149 copii cu ambii părinţi plecaţi, 4737 cu un părinte plecat şi 920 cu părinte unic susţinător plecat) Sursa ANPDC http://www.copii.ro/statistici-2019 – la nivelul judeţului Mureş sunt 1298 copii în această situaţie (217 copii cu ambii părinţi plecaţi, 944 cu un părinte plecat şi 137 cu părinte unic susţinător plecat).

Pentru protejarea acestor copii vulnerabili, Salvaţi Copiii a identificat soluţii viabile, pe care le-a inclus într-un program complex “Responsabilitate civică faţă de situaţia copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate”, cod SMIS 139626. În cadrul acestuia, asociaţia deschide trei programe în Târgu Mureş, Sântana de Mureş şi Sighişoara.

Proiectul se adresează unei probleme acute şi actuale a societăţii româneşti, plecarea la muncă în străinătate a părintelui/părinţilor fiind un factor perturbator major în dezvoltarea normală a copiilor rămaşi acasă. Lipsa afecţiunii şi supravegherii parentale, pot expune copiii la o mulţime de riscuri, de la abandon şcolar până la tulburări emoţionale şi comportamentale. Mai mult, lipsa ambilor părinţi sau a reprezentanţilor legali limitează accesul copiilor la servicii de sănătate sau educaţionale, la protecţie juridică sau la beneficii sociale.

Obiectivul general al proiectului este crearea unui model integrat, inovator şi sustenabil de sprijinire a dezvoltării armonioase a preşcolarilor şi elevilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate (75), cu accent pe acces la educaţie, consiliere psihologică, activităţi recreativ-sociale şi sănătate, prin responsabilizarea părinţilor şi reprezentanţilor legali (30), comunităţilor locale şi a altor actori reprezentativi în domeniul educaţiei şi protectiei drepturilor copilului (3 reţele de sprijin).

Un prim pas este dezvoltarea unui program de identificare şi monitorizare a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Pentru aceasta, Salvaţi Copiii va constitui o reţea interinstituţională locală şi va organiza întâlniri tehnice de lucru pentru îmbunătăţirea procesului de identificare şi monitorizare care au ca scop diminuarea riscului de separare de familie.

Noile programe se vor derula în perioada mai 2021 – decembrie 2023 şi urmăresc atingerea următoarelor rezultate:

1) 75 copii din judeţul Mureş vor beneficia de servicii sociale complexe – educaţionale, recreative, sociale, asigurarea unei mese pe zi precum şi de consiliere şi sprijin psihologic. De asemenea, ei vor beneficia şi de măsuri conexe de acompaniere precum ajutoare materiale (rechizite, alimente de bază, îmbrăcăminte şi încălţăminte) şi două tabere de socializare, dezvoltare a abilităţilor şi a stimei de sine.

2) 30 părinţi/reprezentanţi legali vor benefica de educaţie parentală care contribuie la informarea părinţilor cu privire la etapele de dezvoltare ale copilului, metodele de disciplină pozitivă, de construire a ataşamentului, modurile în care poţi face faţă unei dizabilităţi, bolilor copilariei etc. De asemenea, ea promovează educaţia bazată pe principii ferme, pe reguli, înţelegere, respect, ascultare şi iubire. Prin educaţia parentală, părinţii află că exprimarea deschisă a neputinţelor sau a limitelor lor sunt atitudini fireşti şi că, în acest mod, ei sunt incurajaţi să-şi exprime ambivalenţa. În plus, beneficiile educaţiei parentale sunt reprezentate de faptul că părinţii “se descoperă” ca parteneri ai copiilor, îşi descoperă propriul potenţial de schimbare şi propriile limite, îşi asumă parentalitatea.

3) 4 întâlniri de lucru a reţelei interinstituţionale de la nivelul judeţului Mureş, în care se vor identifica soluţii la problemele întâmpinate de copii şi familiile acestora, sprijin oferit specialiştilor implicaţi în munca cu copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, asigurarea de acces la resurse umane calificate în domeniile de consiliere vocaţională, instruire şcolară, dezvoltare a gândirii critice, comunicare eficientă şi lucru în echipă, vor oferi copiilor sprijinul necesar pentru a depăşi cât mai uşor situaţiile generate de lipsa suportului părinţilor plecaţi la muncă în străinătate.

4) 500 de părinţi din comunităţile vizate prin proiect vor fi informaţi privind obligaţiile legale ce le revin atunci când pleacă la muncă în străinătate, iar 100 de reprezentanţi ai instituţiilor publice, cadre didactice, reprezentanţi ai primăriilor, medici de familie, vor participa la campaniile de informare.

Valoarea totală a proiectului este de 1,432,329.01 lei.

Parteneri: DAS Târgu Mureş, DAS Sântana de Mureş, DAS Sighişoara, Şcoala Gimnazială nr.7 Târgu Mureş, Şcoala Gimnazială “Ion Chinezu” Sântana de Mureş, Şcoala Gimnazială “Zaharia Boiu” Sighişoara.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman.

Cristina Pantea – Manager proiect Asociaţia “Salvaţi Copiii” Târgu Mureş

*** Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani De 30 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societatea şi autoritatea publică, în beneficiul copilului.

În trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili, şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.

Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg. În cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Articole recente

VIDEO | De ziua lor, salvatorii au salvat o femeie implicată într-un accident de ATV

Exact în ziua în care se împlinesc 32 de ani de la înființarea S.M.U.R.D., paramedicii Detașamentului de Pompieri Orăștie, alături de Salvamont Hunedoara au avut parte de o intervenție contracronometru

Președintele popularilor europeni: România, Bulgaria și Croația trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen

"Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European", a spus Manfred Weber

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Mai multe articole de același fel

Președintele popularilor europeni: România, Bulgaria și Croația trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen

"Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European", a spus Manfred Weber

Ministrul Muncii: Nu se poate trăi cu salariul minim în România 

Ministrul a precizat că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.

Iuliu Winkler: Trebuie să fim realiști în toate reglementările europene. Utilizarea lemnului de foc este o cale sustenabilă pentru încălzirea locuințelor

Deputatul european Iuliu Winkler a declarat în cadrul podcast-ului Știrile Transilvaniei că, recent, a fost dezbătută și votată în Parlamentul European Directiva cu privire la Energia Regenerabilă, unde Grupul EPP s-a pronunțat pentru continuarea sprijinului pentru utilizarea biomasei, ca element important în atingerea țintelor climatice europene.