13.7 C
Cluj-Napoca

VIDEO VIRAL | Bunica originară din Ardeal recită poezia „Mutterliebe”

Publicat:

Înregistrarea unui video cu o bunică originară din Ardeal care recită poezia Mutterliebe/Dragostea maternă a ajuns virală în Germania, după ce colegii de la Siebenburger.de i-au spus recent povestea.

Sofia Schuller, acum în vârstă de 92 de ani, este originară din Şaeş/Schaas, o micuță localitate din județul Mureș, însă a emigrat în Germania imediat după Revoluția din 1989. Înregistrarea video a fost făcută de membri familiei sale cu ocazia aniversării nepotului ei Christopher Schuller, care împlinea 30 de ani. Întrucât situația actuală nu a permis o sărbătoare în care toți membrii familiei sa fie împreună, dorințele de ziua de naștere ale familiei, rudelor și prietenilor au fost filmate și trimise într-un videoclip. Cu această ocazie, Sofia Schuller i-a recitat nepotului poemul Mutterliebe/Dragostea maternă și i-a dat câteva sfaturi.

Poezia „Mutterliebe” este opera lui Friedrich Wilhelm Kaulisch (1827-1881), iar înregistrarea poate fi văzută mai jos:

Videoclipul a fost văzut de peste o jumătate de milion de oameni.

Sofia Karoline Schuller, născută Schneider, s-a născut pe 10 septembrie 1928 într-o familie de fermieri sași din Şaeş/Schaas. Spune că i-a plăcut foarte mult să meargă la școală și a fost o elevă foarte bună, dorindu-și să devină dascăl. Din păcate, vremurile grele nu i-au permis un astfel de parcurs, fiind nevoită să rămână acasă și să-și ajute familia în gospodărie. 

În 1951 s-a căsătorit cu Andreas Schuller, cu care a avut patru copii. Cuplul a fost implicat activ în viața culturală a comunității. Andreas și-a pus inima și sufletul în muzică și a promovat, mai presus de toate, copiii și tinerii, învățându-i și fondând un grup de tineri muzicieni. Din păcate, a murit foarte devreme și a lăsat un gol imens în familie și comunitate. Din fericire, Sofia Schuller a depășit această grea încercare cu ajutorul firii sale vesele și comunicative.

Nepoata ei, Ute Bako, născută Schuller, își amintește: „Când mergeam prin sat cu bunica, în copilărie, aveam senzația că nu vom ajunge niciodată. Întotdeauna și cu toată lumea se oprea discuta puțin. Astăzi mă regăsesc și eu în situații similare în care vorbesc cu oamenii, în timp ce micuțul meu mă trage și vrea să meargă mai departe “.

În 1990, Sofia Schuller s-a mutat în Germania și a locuit în Augsburg împreună cu cei trei fii ai săi până în 2019. Acum însă locuiește împreună cu fiica ei la Stuttgart. Are 4 copii, 9 nepoți și 12 strănepoți.

Chiar dacă memoria ei pe termen scurt o dezamăgește uneori, Sofia Schuller este totuși interesată de tot ce o înconjoară și are mereu un sfat bun pentru cei dragi. Știe încă foarte multe poezii și cântece pe care le-a învățat la școală. Și, de asemenea, repetă expresii și ziceri cu tâlc ori de câte ori are ocazia.

Sursa: siebenbuerger.de

Din aceeași categorie

spot_img

Articole recente

spot_img