8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEVENIMENTZilele Europene ale Arheologiei, la Muzeul ASTRA. Reconstituiri istorice și ateliere despre...

Zilele Europene ale Arheologiei, la Muzeul ASTRA. Reconstituiri istorice și ateliere despre arme și meșteșuguri antice, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul ASTRA din Sibiu organizează în perioada 18 – 20 iunie un eveniment dedicat Zilelor Europene ale Arheologiei.

În cele trei zile, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Etno Tehno Parc, vor avea loc șase ateliere de reconstituiri istorice, dar și meșteșugărești sau interactive, toate susținute de către patru asociații istorice sau grupuri de reconstituiri istorice.

,,Zilele Europene ale Arheologiei este un program apărut în Franța în anul 2010 sub forma Zilelor Naționale ale Arheologiei care s-a extins treptat la nivel european. 2021 este al doilea an în care și România s-a alăturat acestei sărbători a arheologiei. Arheologia este un domeniu fascinant, dar care este aproape în totalitate necunoscut publicului larg. Doar pe baza descoperirilor arheologice pot lua naștere creații sau proiecții imagistice realiste despre trecut. Prin intermediul reconstituirilor istorice antice ne dorim să aducem în atenția publicului importanța acestei ramuri științifice a cunoașterii patrimoniului cultural. Evenimentul este susținut de către Secția de Arheologie, etnoarheologie și arheologie experimentală din cadrul Muzeului ASTRA”, a declarat dr. George Tomegea, șeful Secției Arheologie, etnoarheologie și arheologie experimentală.

Vineri, între orele 12.00 – 18.00, va avea loc un atelier de arheologie experimentală legat de realizarea opaițelor romane de lut. În zilele de sâmbătă și duminică vor avea loc ateliere de reconstituire istorică antică susținute de Asociația „Amicii Muzeului” din Zalău.

Vor fi trei grupuri de reenactment (reconstituire istorică).

Un grup antic roman poartă denumirea LEGIO VII GEMINA FELIX PIA FIDELIS şi reprezintă reconstituirea unei vexillatio dintr-o legiune, adică o cohortă (unitate militară) romană care a staţionat la Porolissum (în castrul de piatră de pe dealul Pomăt). Acest grup reconstituie aspecte ale civilizaţiei romane legate de: armată, economie, gastronomie, religie etc. Cohorta reconstituie diverse manevre de front şi paradă executate de armata romană dar şi manevre ofensive şi defensive executate în timpul luptelor: defilare, întoarceri în flanc, testudo, orbi, cuneus, atacuri, retrageri.

Un alt grup antic roman poartă denumirea LEGIO VII GEMINA FELIX PIA FIDELIS şi reprezintă reconstituirea unei vexillatio dintr-o legiune, adică o cohortă (unitate militară) romană care a staţionat la Porolissum (în castrul de piatră de pe dealul Pomăt). Acest grup reconstituie aspecte ale civilizaţiei romane legate de: armată, economie, gastronomie, religie etc. Cohorta reconstituie diverse manevre de front şi paradă executate de armata romană dar şi manevre ofensive şi defensive executate în timpul luptelor: defilare, întoarceri în flanc, testudo, orbi, cuneus, atacuri, retrageri.

Un grup de reenactment antic dacic poartă denumirea LUPII DACIEI şi reprezintă reconstituirea unor războinici daci din zona de nord-vest a Daciei. Acest grup reconstituie aspecte ale civilizaţiei dacice legate de: armată, economie, gastronomie, religie etc.

Un alt grup antic dacic poartă denumirea MAGNA SARMATIA şi reprezintă reconstituirea unor războinici sarmați aliați cu neamuri germanice din zona de nord-vest a Daciei. Acest grup reconstituie aspecte ale civilizaţiei antice barbare legate de: armată, economie, gastronomie, religie etc.

De asemenea, sâmbătă, între orele 12.00 – 18.00, și duminică, între orele 10.00 – 18.00, vizitatorii au de ales între următoarele ateliere: atelier de prezentare a diferitelor aspecte din viața comunităților antice din zona graniței romane și a orașului roman Porolissum; prezentări de echipamente, arme şi tehnici de luptă ale dacilor, romanilor, sarmaților și germanicilor; atelier interactiv de inițiere în tragerea cu arcul la țintă, tir cu arcul tradițional; atelier interactiv de prezentare a societății antice: joaca în antichitatea romană (rota, delta); atelier interactiv școala și educația în Roma antică (scriere pe tăblițe cerate); atelier interactiv de meșteșuguri în Roma antică (atelier de țesut); atelier gastronomic demonstrativ (mâncare soldățească din epoca romană – tocană de Ostia).

Vizitatorii pot proba diverse tipuri de echipamente reproduse fidel după cele istorice. De asemenea, cei ce vor dori vor putea să se ,,înroleze” la antrenamentele armatei romane.

Articole recente

Președintele popularilor europeni: România, Bulgaria și Croația trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen

"Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European", a spus Manfred Weber

Ratele pentru locuințe ale magistraților vor fi achitate de stat | „Nu există prevedere mai grețoasă și mai nesimțită” – reacția judecătoarei Adriana Stoicescu 

Cunoscută pentru declarațiile sale foarte dure, judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara a spus despre noua inițiativă legislativă că este „grețoasă și nesimțită”.

Doi bistrițeni care dispăruseră de două zile, găsiți morți într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Mai multe articole de același fel