7.6 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARAFOTO | Turnul-locuinţă II al cetății dacice Costeşti-Cetăţuie, protejat de intemperii datorită...

FOTO | Turnul-locuinţă II al cetății dacice Costeşti-Cetăţuie, protejat de intemperii datorită voluntarilor de la Ambulanța pentru Monumente

Publicat în

spot_img
spot_img

Turnul-locuinţă II din cetatea dacică Costeşti-Cetăţuie, monument UNESCO, are un acoperiș nou, realizat de Ambulanța pentru Monumente Transilvania Sud, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului.

Lucrările au început în 2019 şi au fost realizate cu ajutorul specialiştilor şi voluntarilor, valoarea acestora ajungând la 47.000 de euro.

Structura acoperişului este simplă, din lemn, cu noduri şi întărituri metalice, aşezată pe teren, fără fundaţii, pentru a nu produce nicio perturbare a structurilor arheologice.

Proiectul finalizat la Costeşti-Cetăţuie este rodul colaborării dintre Institutul Naţional al Patrimoniului, Asociaţia Monumentum, prin proiectul “Ambulanţa pentru Monumente”, Universitatea Babeş-Bolyai, cu susţinerea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, CJ Hunedoara şi Primăriei Orăştioara de Sus.

Proiectul “Ambulanţa pentru Monumente” este susţinut de Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales, prin The Prince’s Foundation, care a pus la dispoziţie suma de 10.000 de lei pentru a putea începe achiziţia materialelor necesare lucrărilor.

Urmează o nouă etapă a proiectului, care include schimbare învelitorii de tablă la Turnul-locuință I, finalizarea lucrărilor fiind prevăzută pentru anul 2022.

(FOTO: CJ Hunedoara)

Articole recente

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Ministrul Muncii: Nu se poate trăi cu salariul minim în România 

Ministrul a precizat că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.

Accident cumplit pe Calea Moților, în Cluj

Traficul este închis complet pe Calea Moților

Salina Turda, printre obiectivele turistice promovate în cadrul celui mai important eveniment dedicat sectorului tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor

Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (UIT), va reuni în România, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie, peste 3.000 de invitaţi de rang înalt, din întreaga lume

Mai multe articole de același fel