Turnul-locuinţă II din cetatea dacică Costeşti-Cetăţuie, monument UNESCO, are un acoperiș nou, realizat de Ambulanța pentru Monumente Transilvania Sud, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Lucrările au început în 2019 şi au fost realizate cu ajutorul specialiştilor şi voluntarilor, valoarea acestora ajungând la 47.000 de euro.

Structura acoperişului este simplă, din lemn, cu noduri şi întărituri metalice, aşezată pe teren, fără fundaţii, pentru a nu produce nicio perturbare a structurilor arheologice.

Proiectul finalizat la Costeşti-Cetăţuie este rodul colaborării dintre Institutul Naţional al Patrimoniului, Asociaţia Monumentum, prin proiectul “Ambulanţa pentru Monumente”, Universitatea Babeş-Bolyai, cu susţinerea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, CJ Hunedoara şi Primăriei Orăştioara de Sus.

Proiectul “Ambulanţa pentru Monumente” este susţinut de Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales, prin The Prince’s Foundation, care a pus la dispoziţie suma de 10.000 de lei pentru a putea începe achiziţia materialelor necesare lucrărilor.

Urmează o nouă etapă a proiectului, care include schimbare învelitorii de tablă la Turnul-locuință I, finalizarea lucrărilor fiind prevăzută pentru anul 2022.

(FOTO: CJ Hunedoara)

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania