Curtea Muzeului Național Brukenthal din Piața Mare  s-a transformat vineri, 18 iunie 2021 pentru câteva momente într-un adevărat salon al artelor și personalităților. Acest fapt se datorează cunoscutului sibian Alexandru Chituță, curatorul expoziției Arta europeană 1500-1800, colețcia av. George Șerban care a adus la Sibiu personalități marcante. Pentru acest eveniment au sosit la Sibiu: Excelența Sa Miguel Buendia, Nunțiu Apostolic pentru România și Republica Moldova, Artista Sofia Frankl de la Muzeul Durer din Germania, dr. Alexandru Gavrilaș manager al Complexului Muzeal Bistrița Năsăud, reprezentanți ai Muzeului de Artă din Brașov și ai Muzeului Orașului Oradea. La eveniment au participat și doamna primar Astrid Fodor, arhiducesa  Gabriela von Habsburg, episcopal evanghelic Reinard Guib, dl. Manager Constantin Chiriac, directori ai instituților culturale din Sibiu și o seamă de invitați.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Vernisajul expoziției a fost deschis pe coloane sonore ale muzicii europene interpretate cu măiestrie de quartetul Intermezzo iar apoi  domnul dr. Alexandru Constantin Chituță a declarat: ”ne bucurăm că acum la Sibiu, putem deschide o expoziție extraordinară. Avem mai multe premiere și lucruri special care se întâmplă în acest moment. Suntem singurul muzeu din țară care are expus atât gravura marilor artiști europeani cât și pictura acestora. Și acest lucru se înfăptuiește la Sibiu, acum când se întâlnesc colecționarii: Samuel von Brukenthal și George Șerban. Împreună cu George Șerban în momentul de față avem în România 6 expoziții cu peste  700 de lucrări din colecția sa.Iată încă o premieră.” Dl. Constantin Chiriac, managerul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu a declarant: ”Este uimitor cum putem să dialogăm într-o manieră culturală. Este impresionantă această expoziție și această colecția adusă la Sibiu de acest om special.” În continuare au luat cuvântul dl. Prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu și av. George Șerban care a subliniat: ”ce se întâmplă aici la Sibiu este unic în România. Sunt puține evenimentele de acest  fel în lumea întreagă iar în România se întâmplă foarte rar. Suntem doar câțiva oameni care facem lucrurile acestea, eu, domnul Chituță, Anida, asistenta mea și băiatul Alec.”

Excelența Sa Miguel Buendia, Nunțiu Apostolic a afirmat: ”Am venit din nou la Sibiu la invitația domnului dr. Alexandru Chituță, un bun prieten pentru a participa la acest eveniment extraordinar. Sunt expuse lucrări de gravură inedite semnate de marii maeștri ai artei europene. Este mai interesant că aceste lucrări provin din colecția private a domnului George Șerban. Mă bucur să fiu prezent aici în avampremiera evenimentelor dedicate baronului Brukenthal la 3 secole de la naștere.”

La sfârșitul, organizatorii au avut o seamă de cadouri pentru invitați. Astfel, invitată special la eveniment artista Sofia Frankl din Germania a realizat la rugămintea lui George Șerban și Alexandru Chituță o gravură în cupru Samuel von Brukenthal care a fost donată Muzeului Național Brukenthal. O serie limitată de gravure au fost scoase la Muzeul Durer din Germania și au fost dăruite invitaților. Colecționarul George Șerban a donat Muzeului Național Brukenthal gravura Rembrandt Mother, realizată de cunoscutul artist Rembrandt, ediția din 1764.

Expoziția are și un concurs special, cei care vor achiziționa de la magazinul Muzeului Național Brukenthal souveniruri în valoare de 20 de lei vor putea câștiga un week-end în 2 la Hotelul Ramada din Sibiu în luna octombrie.

Evenimentul este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu. Parteneri ai expoziției: Ramada Sibiu, Boromir și Moara Cibin și Gama Sibiu.

Text și foto: dr. Alexandru Constantin Chituta

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania