Lego îşi extinde fabrica din oraşul maghiar Nyíregyháza cu o investiţie de 53 de miliarde de forinţi (aprox. 149 de milioane de euro), cu sprijinul Guvernului Ungariei, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Budapesta şi prin care a fost anunţată investiţia Lego Manufacturing Kft.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

Péter Szijjártó a specificat că investiţia va crea 250 de noi locuri de muncă în oraş, astfel că guvernul maghiar participă la aceasta cu suma de 5,85 de miliarde de forinţi (aprox. 16 milioane de euro). Prin valoarea sa, investiţia Lego este a treia cea mai semnificativă dintre cele din acest an; la Nyíregyháza, grupul danez îşi construieşte a doua cea mai importantă fabrică, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

Potrivit ministrului, investiţiile în Ungaria ale celor mai importante companii internaţionale demonstrează, la rândul lor, că în ţară sunt întrunite toate condiţiile necesare pentru o producţie la nivel ridicat. În acest sistem, companiile care folosesc tehnologii moderne, pregătirea profesională a angajaţilor maghiari, infrastructura dezvoltată şi politica economică ce sprijină investiţiile se potrivesc perfect unele cu celelalte – la fel ca piesele unui joc lego, a spus Szijjártó.

În acelaşi timp, a mai spus ministrul de externe, din acest mediu economic favorabil investitorilor face parte şi sistemul fiscal competitiv, care este un element indispensabil, de aceea, Ungaria respinge obiecţiile care i se aduci politicii sale fiscale, doreşte să păstreze dreptul de a percepe impozite în cadrul statului naţional şi doreşte să îşi păstreze avantajul competitiv obţinut prin aplicarea de impozite mici.

Programul de vaccinare rapid şi eficient a adus şi beneficii economice, dar succesul poate fi durabil numai dacă ţara câştigă şi în concursul internaţional al investiţiilor, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Vicepreşedintele grupului Lego a justificat investiţia prin faptul că, în ciuda crizei, grupul şi-a crescut cifra de afaceri cu peste 20% anul trecut. Jesper Hassellund Mikkelsen a adăugat că de la deschiderea sa din 2014, fabrica de la Nyíregyháza s-a dezvoltat pas cu pas şi a reuşit să ajungă, acum, într-un punct în care îşi creşte capacitatea de turnare a pieselor cu 50% şi cea de ambalare a produselor cu 30%. Lucrările de construcţii de la Nyíregyháza vor fi finalizate în 2023, suprafaţa fabricii urmând să fie extinsă cu peste 70.000 de metri pătraţi.

Compania din Ungaria a renumitului producător danez de jucării a fost înfiinţată în 2008. Potrivit datelor disponibile public, în 2019 cifra de afaceri a Lego Manufacturing Kft. a depăşit 37,5 miliarde de forinţi (aprox. 105 milioane de euro), iar în 2020 s-a apropiat de 47 de miliarde de forinţi (aprox. 132 de milioane de euro). În ambii ani, veniturile au provenit în principal din vânzările la export. Anul trecut, profitul a depăşit 1 miliard de forinţi (aprox. 2,8 milioane de euro), iar anul trecut s-a apropiat de 1,5 miliarde de forinţi (aprox. 4,2 milioane de euro).

Sursa: MTI

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania