Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a transmis vineri membrilor Adunării Generale a Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii că a constatat că aceasta a pierdut încrederea comunităţii, iar în acest context municipalitatea nu va mai asigura finanţarea ei. Anunţul primarului Dominic Fritz vine după ce Simona Neumann, directorul executiv al Asociaţiei, a transmis o scrisoare deschisă în care acuză proasta colaborare cu administraţia locală din Timişoara.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

“Proiectul nostru este să-i readucem pe timişoreni aproape, oraşul şi oamenii sunt energia Capitalei Culturale. Cred că avem mai multe probleme cu această asociaţie, probleme care au fost mult discutate şi în trecut şi care au fost cauzate de executivul acesteia. Avem o lipsă mare de încredere, de implicare şi reprezentativitate. Foarte multe asociaţii culturale partenere s-au retras din asociaţie din cauza modului în care aceasta a funcţionat în ultimii ani, netransparent, ceea ce e grav pentru că de doi ani are statutul de utilitate publică. Pentru că nu a reuşit să creeze entuziasm şi încredere, Asociaţia nu a reuşit nici să atragă finanţări private şi depinde de bani publici. Am făcut şi o analiză a programului cultural care cu această pandemie trebuie să treacă prin schimbări. E evident că programul cultural aşa cum e gândit acum are o lipsă de coerenţă. Ne-am pierdut şi încrederea în capacitatea asociaţiei de a livra programul cultural pentru 2023. Nu mai este timp de lamentări şi amânări, prin urmare am decis ca din această săptămână să nu mai finanţăm această asociaţie până când ea nu va traversa o reformă profundă prin care să recâştige încrederea comunităţii”, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz, în urma şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor ATCCE. 

El a precizat, într-un comunicat de presă transmis vineri seara de Primărie, că decizia de a nu mai finanţa Asociaţia nu va avea niciun impact asupra programului cultural asumat de Timişoara, care va fi implementat de către partenerii culturali prin Centrul de proiecte al Municipiului Timişoara. “Programul cultural Timişoara 2023 nu este al asociaţiei, este al oraşului şi el nu trebuie să fie livrat de aceasta. Am construit în ultimele luni un ecosistem capabil să livreze acest program şi suntem încrezători că acesta va fi un succes în anii care urmează. Vom avea în continuare o serie de întâlniri cu mediul de afaceri, cu parteneri internaţionali, cu operatori culturali pentru a recâştiga încrederea în acest proiect. Vrem să îi angrenăm pe toţi cei care cred în acest proiect Timişoara – Capitală Europeană a Culturii, inclusiv şi pe cei care încă sunt implicaţi în asociaţie, pentru ca proiectul să fie un succes pentru Timişoara şi pentru România”, a declarat Dominic Fritz.   

Directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2021, Simona Neumann, a trimis o scrisoare deschisă în care acuză colaborarea cu administraţia timişoreană. Ea susţine că a avut o înţelegere cu primarul Dominic Fritz pentru o demisie “amiabilă”, dar primarul nu a respectat-o, atacând-o în public în repetate rânduri.

Recet, preşedintele juriului care a decis ca titlul de Capitală Culturală să revină Timişoarei regretă că acesta n-a ajuns la Cluj

Steve Green, președintele juriului care a decis ca titlul de capitală culturală europeană să ajungă la Timișoara, și nu la Cluj, a ajuns să-și regrete decizia care a influențat decisiv rezultatul. Intervenţia acestuia vine tocmai ca urmare a acestui scandal din Timișoara.

Steve Green a fost președintele comisiei de selecție care a recomandat ca titlul să ajungă la Timișoara.

”Așa cum arată raportul întâlnirii, comisia a fost divizată între doi candidați pe care să-i recomande. A fost votul meu cel care a stabilit ca titlul să ajungă la Timișoara. Am fost consternat de administrarea slabă la nivel de board și de oraș. Acesta e doar cel mai recent exemplu. Mă face să mă întreb dacă am luat decizia greșită și ar fi trebuit să aleg în schimb celălalt oraș, Cluj-Napoca”, a comentat Green într-o postare pe Facebook.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania