15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTERedacția în limba maghiară | Kovász

Redacția în limba maghiară | Kovász

Publicat în

spot_img
spot_img

A protestáns felekezeteket szokták azzal vádolni, hogy egyfajta sorsszerûségbe beletörôdve tehetetlenné válnak. Ha ugyanis mindent Isten eleve elrendelô akaratának tartanak, nem hagynak helyet az egyén döntéseinek. Ténylegesen tulajdonítunk a Szentléleknek olyan hatalmat, mely által úgy munkálkodik az emberi lelkekben, hogy késszé váljanak a megtérésre és az Isten felé fordulásra. A Léleknek enélkül a munkája nélkül nem lenne megmenthetô senki sem. Ennek ellenére marad elég tennivalója az egyénnek is, akinek a lelkében ez az isteni beavatkozás végbemegy.

Jézus Krisztus a kovász kapcsán ad útmutatást arra nézve, hogy mi is lenne a feladatunk amellett, hogy át kell adnunk magunkat a Szentlélek átalakító tevékenységének. (Márk 8,15) Megváltónk azt a feladatot tûzi ki elénk, hogy vigyáznunk kell és óvakodnunk! Csak ennyi? – kérdezhetné a saját énje nagyságának mámorától elbódult bûnös. Igen, ennyi. Azonban ez egyáltalán nem kevés. Hiszen azt jelenti, hogy állandóan készenlétben kell lennünk, és ha kell, meg is kell cselekedni, amire a Lélek indít bennünket. Mindig késznek lenni elég megterhelô feladat. Csak úgy lehetséges, ha magunk is kovásszá válunk. Olyan kelesztôkké, akik a jót, a szeretetet és a hitet gerjesztik az ôket körülvevô gonosz, hitetlen és szeretetlen világban. Így jöhet létre Isten és ember között egy olyan együttmunkálkodás, amely a teremtés eredeti tervében benne volt és az új teremtéssel jut tökéletességre.

Drótos Árpád, református lelkipásztor, NYC

Articole recente

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Plângere penală împotriva antrenorilor lotului național de gimnastică de la Deva

Amalia Puflea, o gimnastă de 15 ani din Bârlad, a amenințat cu sinuciderea în cantonamentul din Deva, fiind terorizată de comportamentul antrenorilor Lucian Sandu și Gina Gogean.

Ministrul Muncii: Nu se poate trăi cu salariul minim în România 

Ministrul a precizat că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii, propunerea PSD pentru salariul minim fiind de 3.000 de lei.

Accident cumplit pe Calea Moților, în Cluj

Traficul este închis complet pe Calea Moților

Mai multe articole de același fel

A Fiu mindvégig kitartott

Nem volt senki a kereszt alatt, aki biztatta vagy bátorította volna a szenvedô Jézus Krisztust. Gyalázkodás, gúny és szidalmak jutottak osztályrészéül. A kísértô az ôt körülvevôket használta fel arra, hogy eltérítse küldetésétôl.

Római katona sors

A bûn ellenállhatatlan erejének jó példáját adják azok a római katonák, akik Jézus Krisztus megverésében és megalázásában részt vesznek a keresztrefeszítés elôtt.

Ki volt Barabás?

Nem sokan tudják, hogy a Jézus Krisztus helyett szabadon bocsátott lázadónak a családneve volt Barabás. A Máté írása szerinti evangélium 27. része 16. versének egy szöveg variánsa azonban még ôrzi ennek a férfinek a második nevét, amelyet ma keresztnévnek nevezünk.