Secretarii de stat responsabili pentru cultură din Ungaria şi România, Péter Fekete şi András Demeter, au purtat discuţii, sâmbătă, în oraşul maghiar Kisvárda, printre subiectele abordate fiind și situaţia creată în jurul Teatrului “Szigligeti” din Oradea. Cei doi au vorbit despre acordul cultural care urmează să fie încheiat între Ungaria şi România, dar și despre titlurile de capitală europeană a culturii obţinute de Veszprém şi Timişoara şi o posibilă cooperare între cele două oraşe.

Abonează-te la ȘTIRILE TRANSILVANIEI și pe GOOGLE NEWS

În cadrul conferinţei de presă care a avut loc înainte de deschiderea celei de-a 33-a ediţii a Festivalului Teatrelor Maghiare din Kisvárda, Péter Fekete a vorbit despre faptul că în cadrul întrevederii au fost analizate modul de funcţionare al celor două secretariate de stat și oportunităţile de cooperare.

Péter Fekete a spus că i-a solicitat colegului său din România să acorde o atenţie specială problemei Teatrului “Szigligeti” din Oradea. A adăugat că a fost bucuros să afle că partea română cunoaşte şi are în vedere problema, respectiv că se străduieşte să găsească o soluţie optimă la problema teatrului.

Secretarul de stat român a spus că problema este destul de delicată şi că ea ar trebui abordată în mod profesional. În caz contrar, s-ar putea ajunge într-o situaţie în care ne-am mai aflat, una care nu este în interesul nimănui, a spus Demeter.

“Descentralizarea instituţiilor de artă din România se desfăşoară în mod continuu, încă din 1994. Privim această soluţie
drept una exclusiv de urgenţă”, a spus András Demeter care a mai adăugat că se pregătesc – pe de-o parte, prin puterea negocierilor, iar pe de altă parte, prin amendamente legislative – să minimizeze şi să evite pericolul, care de altfel este mai degrabă unul perceput, decât unul real.

“Deocamdată vorbim despre intenţii ale preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, astfel că sunt încrezător că vom găsi
mijloacele prin care să îl putem convinge că există căi mai potrivite, mai constructive”, a spus András Demeter.

Referitor la cooperarea culturală, cel mai important pilon constă în acordul cultural care ar trebui încheiat între cele două state, a declarat secretarul ungar de stat responsabil pentru cultură, din cadrul Ministerului Resurselor Umane. Péter Fekete a semnalat că Ungaria are încheiate astfel de acorduri culturale cu foarte multe ţări, însă până acum, cu România nu a fost încheiat un astfel de acord.

Acest lucru trebuie revizuit, iar un nou acord cultural trebuie formulat şi încheiat cât mai devreme posibil, a spus oficialul
ungar.

András Demeter, secretarul de stat responsabil pentru cultură în cadrul Ministerului Culturii din România, a declarat la
conferinţa de presă că în cadrul întrevederii au reuşit să abordeze teme care să permită ca între cele două ţări să existe o cooperare culturală pe termen lung, una mult mai puternică decât cea de până acum.

Împreună cu Péter Fekete vor face tot posibilul pentru ca acordul cultural dintre cele două ţări să fie semnat cât mai curând posibil, a spus András Demeter.

În cadrul întâlnirii s-a vorbit şi despre seria de programe care va avea loc la Timişoara şi la Veszprém, în 2023, anul în care cele două oraşe vor purta titlul de capitală europeană a culturii.

Iniţial, Timişoara şi oraşul grecesc Elefsina ar fi trebuit să poarte acest titlu în 2021, însă din cauza epidemiei de coronavirus, pregătirile au întârziat, motiv pentru care Parlamentul European şi Consiliul European au decis ca cele două
oraşe să găzduiască seria de programe în 2023, împreună cu oraşul maghiar Veszprém.

“Această modificare prin suprapunere ar putea avea repercusiuni negative asupra ambelor serii de programe, însă printr-o cooperare, dezavantajul ar putea fi transformat într-un avantaj. Am putea chiar optimiza titlurile de capitală europeană, prezentându-ne împreună”, a spus Péter Fekete.

În ceea ce priveşte titlul de capitală europeană a culturii ale oraşelor Timişoara şi Veszprém, secretarul de stat a spus că este important ca două regiuni relativ apropiate atât din punct de vedere geografic, cât şi cultural, să nu intre în concurenţă, ci să se completeze reciproc.

Între Veszprém şi Sfântu Gheorghe există o relaţie de înfrăţire foarte activă, lucru care ar putea fi extins şi asupra Timişoarei, creându-se, astfel, un triunghi cultural între aceste oraşe, a spus András Demeter.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania